Opr. Dr. Hande Akbaş Yeniden çıkma ihtimalini en aza indirebilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Yeniden çıkma ihtimalini en aza indirebilirsiniz

Siğiller HPV adlı virüs nedeniyle çıkar. Kendiliğinden geçmeyen, zamanla çoğalan siğillerin tedavisi şart. Yeniden çıkma ihtimalini azaltmak için de iyi beslenin, sigarayı bırakın ve bağışıklık sisteminizi güçlendirin.

Anne olmak istiyorum

3.5 yıllık evli kadınım. 10 aydır korunmuyoruz ama çocuğumuz olmuyor. Doktorlar enfeksiyon ve rahmimde yara olduğunu söylediler. Acaba bu yüzden mi çocuğum olmuyor? Acaba ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyon ve rahim ağzındaki yara genellikle kısırlığa neden olmaz. Çoğunlukla kötü kokulu akıntı yaratarak size rahatsızlık verir. Ancak enfeksiyona ateş, şiddetli karın ağrısı eklenirse o zaman tehlikeli boyuta varıp rahim ve tüplerinizi etkileyerek ileride çocuk sahibi olmanıza engel olabilir.

Haberin Devamı

Yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı, kötü kokulu akıntı üçlüsü olmadığı sürece tek başina vajinal enfeksiyon kısırlık nedeni olmaz. Rahim ağzınızda olduğu söylenen yara da uzun süren tedavi edilmemiş vajinal enfeksiyonlardan kaynaklanır.

Enfeksiyonun bir uzman tarafından giderilmesiyle yara da zaman içinde iyileşecektir. Yaşınızdan bahsetmemişsiniz ancak 35 ve üzerinde iseniz genellikle çiftler 6 ay içinde istemelerine rağmen gebe kalamazlarsa uzmana başvurmalarını öneririz. Yaşınız 35 altındaysa o zaman birkaç ay daha kendi kendinize deneyin. Hâlâ gebe kalamazsanız o zaman mutlaka eşlik eden olumsuz bir durum var mı lütfen baktırınız.

Siğiller geçer mi?

26 yaşındayım, siğiller çıkmaya başladı. Bunlar kendiliğinden geçer mi? Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğil dediğimiz yapılar Human Papilloma Virüs yani HPV denilen bir virüse bağlı ortaya çıkar. Çoğunlukla kendiliğinden geçmez. Bir kadın doğum ya da cildiye uzmanının görmesi gerekir. Yayılma eğilimi de gösterdiğinden çoğalmadan bir doktora başvurmanızı öneririm. Tekrar ortaya çıkma ihtimalini azaltmak için beslenmenize, sağlığınıza dikkat etmeli, içiyorsanız sigaradan uzak durmalı ve bağışıklık sisteminizi hep güçlü tutmalısınız.

Çocuk istiyoruz

34 yaşındayım. 4 yıllık evliyim, çocuğumuz olmuyor. Bütün testlerim yapıldı, problem yok. Eşimin son testini size yolluyorum. Acaba bana yol gösterir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm değerleri normal olsa bile 4 yıldır çocuk istemenize rağmen olmadıysa detaylı araştırma yapılması gerekir. Bazen sebebi açıklanamayan kısırlık durumları söz konusu olabilir. Bir de sperm analizi genellikle deneyim gerektiren bir tetkik olduğundan bunu tüp bebek bölümü olan bir yerde eşinizin tekrar etmesini öneririm. Ancak normal çıksa bile mutlaka sürenin 4 yıl olması nedeniyle üreme tıbbıyla uğraşan bir kadın doğum uzmanın fikrini almanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder