Opr. Dr. Hande Akbaş Yıllarca sizinle yaşayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Yıllarca sizinle yaşayabilir

Cinsel ilişki yoluyla bulaşan HPV virüsü nedeniyle oluşan siğiller bazen belirti vermeden yıllarca sizinle yaşayabilir. Ne zaman bağışıklığınız azalır, direnciniz düşer, siğillerle ya da rahim ağzı kanseri olarak kendini gösterir. Siğiller yayılabildiği için doktora başvurun, tedavi olun.

Yeniden bebek istiyorum

32 yaşındayım. 3 ay önce kızamıkçık mikrobundan dolayı 7 haftalık bebeğimi kaybettim. Doktorum, 3 ay gebe kalmamam gerektiğini söyledi. Yeniden bebek sahibi olmak istiyorum. Doktorum bu mikrobu yok etmek için ilaç vermedi. Acaba ne zaman hamile kalmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, kızamıkçık virüsü ne yazık ki fetus üzerine çok fazla zararlı etkisi olan bir virüs. Gebeliğinizin devam etmesi halinde bebeğinizde birçok sakatlık görülebilirdi. Bu riski almayarak gebeliğinizi sonlandırmış olmanız yerinde bir karar olmuş. Bu virüs alındıktan sonraki 6 ay içinde tam olarak bağışıklık gelişmemiş olacağından genellikle bu süre içinde kesinlikle hastanın tekrar gebe kalması önerilmez. Bu mikrop bir virüs olduğu için ona karşı etkili bir ilaç yoktur. Virüsün aşısı mevcuttur ama siz hastalığı geçirmiş olduğunuz için aşı olmanızın da artık bir anlamı kalmamış, gebe kalmadan önce yaptırsaydınız anlamlıydı. Zaten bu dakikadan itibaren vücudunuz kızamıkçık virüsüne karşı doğal bağışıklık kazanmış durumdadır.

Korunmayı bıraktık

Eşimin sperm değerlerini gönderiyorum. Bize nasıl bir yol izlememiz gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz? Henüz 1 yıllık evliyiz ve 6 aydır korunmayı bıraktık. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm hareketliliğinde bir miktar azlık olsa da bu değerlerle bir süre kendi kendinize denemenizi öneririm. Tabii ki denemeye başlamadan önce mutlaka yumurtalık rezervinizin ve tüplerinizin normal çalıştığından emin olmak gerekir. Eğer 1 yıl denemenize rağmen hamile kalamazsanız lütfen detaylı araştırma için uzmana başvurun. Çünkü çiftlerin yüzde 80’i yaklaşık ilk 1 yıl içinde gebe kalabilir.

Nereden bulaştı?

42 yaşındayım, hiç evlenmedim. Genital bölgemde 5-6 adet siğil çıktı. Yaktırdım. Bu siğiller nereden bulaştı? Bu siğillerin yıllarca kuluçkaya yattıklarını okumuştum, acaba doğru mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğiller genellikle HPV virüsü tarafından oluşur ve bu virüs sıklıkla ilişki yoluyla geçer. HPV virüsü vücuda bir kez girdikten sonra hemen bulgu vermese bile sessiz olarak sizinle yıllarca yaşayabilir. Bağışıklık sisteminizin zayıfladığı bir zamanda da aktif hale gelerek siğil ya da bazı tipleriyle rahim ağzı kanserine neden olabilir. Siğiller kanserleşmez. Ama yayılmaya meyillidirler. Daha fazla ilerlemeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder