Opr. Dr. Hande Akbaş Yüksek çıkarsa ilaca başlanabilir
HABERİ PAYLAŞ

Yüksek çıkarsa ilaca başlanabilir

Prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, açlık, ilaçlar, tiroid bezi hastalıkları ve kanın alınış saati gibi nedenlerden yüksek çıkabilir. Hafif yükselmelerde tedavi gerekmez. Değerler takip edilir. Ölçümlerde hormon yükselirse ilaca başlanabilir.

Prolaktin yükselir mi?

32 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. İki ay önce çocuk isteğimiz için doktora gitttim. Prolaktin sınırdaymış. Doktor ilaç verdi, kullandım. Sizce prolaktin değerim yeniden çıkar mı? Bebeğim olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, prolaktin hormonu stres, uykusuzluk, açlık, kanın alınış saati, kişinin kullandığı başka ilaçların olması, tiroid bezi hastalıkları gibi birçok nedenden dolayı yüksek çıkabilir. Hafif yüksekliklerde (30 değerinin altında) tedavi uygulanmaz. Değer takip edilir. Tek bir kan değeriyle tedavi başlamak yerine bahsettiğim şartlara uyulduğundan emin olunarak tekrar bakılır ve yüksekse ilaca başlanır. Hormon seviyeleri 100’e yaklaşmışsa o zaman mutlaka beyin MR’ı çekilmeli beynin hipofiz bezinde yer kaplayıcı bir oluşum olup olmadığından emin olunduktan sonra tedavi başlanmalıdır.

Haberin Devamı

Acı niye bitmiyor?

Üç ay önce evlendim. İlk ilişkimizde acı ve kanama oldu. Sonraki 3 ilişkide de aynı şeyi yaşadım. Eşim seyahate gitti. Geldiğinde yine hafif kanama ve acı oldu. Sanki orayı kesmişler gibi acıyor. Acaba yeni olup ara verildiği için mi yoksa bende mi sıkıntı var?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ilk ilişkide yaşadığınız acı ve sonrasında eşinizin seyahatleri nedeniyle çok sık ilişkiye girememişsiniz. Her kadında ilk ilişki sonrası yaşanan kanama farklı miktarlarda olabilir. Hatta bazı kızlık zarlarında hiç kanama bile gözlenmeyebilir. Nadiren de zarın kalın olmasına bağlı acı ve fazla miktarda kanama olur. Vajina elastik yapıdadır, düzenli ilişkiye girmeye başladıktan sonra acı giderek azalacaktır. Kızlık zarı her ilişkiyle farklı bölgelerden yırtılabildiğinden bir süre daha kanamanız az az devam edebilir. Buranın iyileşmesini hızlandıracak kremler kullanarak, ayrıca ilişkide kayganlaştırıcı jeller sürerek hem acınızı azaltabilir hem de bölgenin çabucak iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Spermde sorun varmış

33 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Çocuğumuz olmuyor. Bütün testler yapıldı, problem yok. Eşimin tahlillerine ürolog baktı “Sorun yok” dedi. Ama benim doktorum sperm tahlilinde sorun olduğunu söyledi. Kafam çok karışık. Son testi size yolluyorum. Acaba bana yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sperm değerleriniz normal olsa bile 4 yıldır çocuk istemenize rağmen olmadıysa detaylı araştırma gerekir. Bazen sebebi açıklanamayan kısırlık durumu söz konusu olabilir. Bir de sperm analizi genellikle deneyim gerektiren bir tetkiktir. Tüp bebek bölümü olan bir yerde eşinizin tekrar etmesini öneririm. Normal çıksa bile üreme tıbbıyla uğraşan bir kadın doğum uzmanın fikrini almanız iyi olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder