Opr. Dr. Hande Akbaş Yüksek şeker bebeği etkiler
HABERİ PAYLAŞ

Yüksek şeker bebeği etkiler

İnsülin kullanan şeker hastası kadınların hamile kalıp anne olmasında bir sakınca yok. Sadece şeker düzeyinin sıkı kontrol altında olması gerekiyor. Çünkü gebelikteki yüksek şeker bebeğe zarar veriyor.

Yumurtlama zamanı kanama oluyor

32 yaşındayım, 1 yıldır korunmuyoruz. 2 ay önce hamile kaldım, düşük yaptım. Birçok doktora gittim, yumurtalıklar ve hormonlarımda sorun yokmuş. Eşim sperm testi yaptırdı, orada da problem olmadığı söylendi. Yine de bekliyorum. Yumurtlama günlerimde kanama oluyor ve bazen 1 hafta sürüyor. Sizce ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlama günlerinde bazı kadınlarda leke şeklinde 1 gün süren kanama görülebilir. Ama bu durum kesinlikle 1 hafta sürmez. Size önerim jinekolojik bir ultrason yaptırarak rahminizin içinde polip, myom gibi yer kaplayıcı ve lekelenmeye neden olabilecek bir yapı var mı mutlaka baktırmanız. Rahim filmi çekilmediyse çektirmenizi öneririm. Bu filmle de rahim içi ve özellikle tüpleriniz değerlendirilebilecektir. İki ay önce hamile kalabilmişsiniz. Panik yapmadan bu tetkikleri yaptırdıktan sonra konuşmak daha faydalı olacaktır.

Hamilelikte de insülin kullanacak mıyım?

30 yaşındayım. İnsülin kullanıyorum. Hamile kalmak istiyorum Gebelik sırasında yine insülin kullanmaya devam etmem gerekecek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik sırasında şeker düzeylerinizin kontrol altında olması bebeğinizin sağlıklı gelişimi açısından büyük önem taşır. Şu anda şeker düzeyleriniz insülinle kontrol altındaysa o zaman hamile kalmakla ilgili bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Ama gebe kalır kalmaz sizi endokrin uzmanlarıyla birlikte takip etmek gerekecektir. Gebelikle birlikte kullanmanız gereken insülin dozu da artacaktır. Şeker yüksek olursa bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyecektir.

İlaç kullanmak istemiyorum

30 yaşındayım, 3 yıl önce sağ yumurtalığımda kist patladı. Tedavi için doğum kontrol hapı verdiler. Hap kullanmadığım zaman kanamam oluyor. Artık ilaç istemiyorum. Üstelik ilacın meme kanseri yaptığı söyleniyor. Ne kadar doğru?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bazen yumurta kistleri karın iç duvarına açılarak karın içinde kanama ve şiddetli ağrıya neden olabilir. Genellikle tekrarlamasını engellemek için meslektaşımın size önerdiği gibi doğum kontrol ilaçlarına başvurmaktayız. İlacı 3 yıldır kullanıyorsunuz.

Haberin Devamı

Şu anda çocuk düşünmüyorsanız bu ilaçları 1-2 yılda bir birkaç ay ara vererek 10 yıla kadar kullanabilirsiniz. Hastanın ancak genetik yatkınlığı varsa, 10 yıldan uzun kullanımlarda doğum kontrol ilaçlarının meme kanserini artırabileceği yönünde çalışmalar var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder