Opr. Dr. Hande Akbaş Yüksek tansiyon kontrol altındaysa...
HABERİ PAYLAŞ

Yüksek tansiyon kontrol altındaysa...

Haberin Devamı

Yüksek tansiyonunuz varsa, anne olmak istiyorsanız öncelikle kardiyoloğunuza başvurun ve durumu anlatın. Eğer her şey kontrol altındaysa gebelikte kullanılabilecek ilaca geçerek sağlıklı ve normal bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz...

Kanamam oldu, neden?

26 yaşındayım. Adetim düzenli ve 6 günde bitiyor. Adetimin bitiminden sonraki hafta kanama başlıyor. Şimdiye kadar böyle bir şey yoktu. Jinekoloğa gittim, ultrasona girdim. Sorun yokmuş. Kist olup olmadığını merak ediyorum. Neden böyle oluyor? Sizce tekrar doktora gideyim mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, jinekoloğunuz yumurtalıklarınızda kist olsaydı ultrasonla baktığında mutlaka görürdü. Sorun olmadığına göre bir de hormonlarınıza bakılmasını öneririm. Bu sayede en ufak bir problem atlanmamış olur. Bazen tiroid bezi hastalıkları veya başka hormonal sorunlar adetlerde düzensizlik nedeni olabiliyor.

Hamilelikte sorun çıkar mı?

30 yaşındayım ve 4 yıldır yüksek tansiyon hastasıyım. Bu durum gebe kalmama engel olur mu? Ya da sorunlu bir hamilelik yaşar mıyım? Bir de bu rahatsızlık çocuğuma da geçer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hipertansiyon açısından kardiyoloji tarafından takipliyseniz ve tansiyonunuz ilaçla kontrol altındaysa, gebelik açısından korkacak bir durum yok. Sadece kardiyoloğunuzla gebe kalmadan önce görüşmenizi ve gebelik sırasında kullanılabilecek bir anti hipertansif ilaca geçmenizi öneririm. Kardiyoloji ve kadın doğum uzmanlarının düzenli takibiyle gebelikte bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Ameliyat yüzünden mi?

26 yaşındayım. 45 gün önce dış gebelik yüzünden açık ameliyat geçirdim. Sol tüpümü aldılar. 45 gün geçmesine rağmen adet görmedim. Bu normal mi yoksa ameliyattan dolayı problem olabilir mi? Anne olma şansımı ne kadar etkiler?

CEVAP

Sevgili okuyucum, henüz yaşınız çok genç. Geri kalan sağ tüpünüzde herhangi bir problem bulunmuyorsa o zaman bu tüp yardımıyla kolaylıkla gebe kalabilirsiniz. Tabii sizin yumurtalık rezervinizin ve eşinizin sperm sayısının normal sınırlarda olduğunu varsayarak bunu söylemekteyim. Geçirdiğiniz ameliyatın adet düzeninizi pek etkilemesi beklenmez. Lütfen ameliyatınız yapan doktora danışın. Bir de herhangi bir gebelik olmadığından emin olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder