Opr. Dr. Hande Akbaş Yüksek tansiyon kontrol altındaysa
HABERİ PAYLAŞ

Yüksek tansiyon kontrol altındaysa

Yüksek tansiyonunuz varsa ve anne olmak istiyorsanız önce kardiyoloğunuzla görüşün. Her şey kontrol altındaysa gebelikte kullanılabilecek bir ilaca geçerek sağlıklı ve normal bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz.

Şişmeye başlıyorum

Daha önce kistim yoktu. İlaç kullanınca oluştu. Bu arada hormon testi yaptırdım, temiz. İki ayda 3 kilo aldım. Adet görmeye yakın vücut şişiyor. Doktor “Vücut kist yapıyor” dedi. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizde sanırım polikistik over var. Gerek doktorun size hormon vermesi, gerekse kilo almanız en sık bu hastalıkta karşımıza çıkar. Doktorunuzun verdiği ilaç kilo artışına neden olmaz. Sizdeki metabolizma yavaşlığı ve insülin direnci buna neden olur. Önerim diyet ve spor yapmanız. Aksi taktirde kilonuz artıkça şikayetleriniz de artacak.

Haberin Devamı

Kanamam oldu, neden?

26 yaşındayım. Adetim düzenli ve 6 günde bitiyor. Adetimin bitiminden sonraki hafta kanamam oldu. Jinekoloğa gittim, ultrasona girdim. Sorun yokmuş. Kist olup olmadığını merak ediyorum. Neden böyle oluyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıklarınızda kist olsaydı ultrasonda görünürdü. Bir de hormonlarınıza bakılsın. Bazen tiroid bezi hastalıkları veya başka hormonal sorunlar adet düzensizliği yapıyor.

Bebeği etkiler mi?

30 yaşındayım ve 2 yıldır yüksek tansiyonum var. Gebeliğe engel olur mu? Sorunlu hamilelik yaşar mıyım? Rahatsızlık çocuğuma da geçer mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hipertansiyon açısından kardiyoloji tarafından takipliyseniz ve tansiyonunuz ilaçla kontrol altındaysa, gebelik açısından korkmayın. Sadece gebe kalmadan kardiyoloğunuzla görüşün. Gebelikte kullanılabilecek bir anti hipertansif ilaca geçmenizi öneririm. Kardiyoloji ve kadın doğum uzmanlarının düzenli takibiyle gebelikte bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Yumurtamı aldılar

İki yıldır evliyim. Genç kızken kist ameliyatı oldum. Kistle birlikte yumurtamı da aldılar. Sağ yumurtam normal. Doktorlar hamile kalamayacağımı söylüyorlar. Bir kez aşılama yaptırdım, dış gebelik oldu. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genç yaşta yumurtalığınızın birini kaybetmeniz üzücü olmuş. Ama diğer yumurtalığınızla normal şartlarda hamile kalabilirdiniz. İki yıllık evli kadında dış gebelik ne yazık ki tüplerinizde sorun olduğunu düşündürüyor. Dolayısıyla tüplerinizin kapsamlı olarak araştırılmasını öneririm. Geri de kalan yumurtalığınız çalışmıyor olsaydı dış gebelik de oluşmazdı.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder