Opr. Dr. Hande Akbaş Yüksek tansiyon varsa gebelikte sıkı takip şart
HABERİ PAYLAŞ

Yüksek tansiyon varsa gebelikte sıkı takip şart

Yüksek tansiyonu olan kadının gebelikte sıkı takip edilmesi, bebeğin üzerinde etkisi az olan tansiyon ilaçlarını kullanıp diyetine dikkat etmesi şart. Gebeliğin son 3 ayı daha riskli, doktorunuzun sözünden çıkmayın.

Memeden süt geliyor

30 yaşında kadınım. İki kez prematüre doğum yaptım. Çocuğum yok, mememden süt geliyor. Prolaktin seviyem normal. Hipofiz bezi MR’ı çekilecek. Bu durumun beyinle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Acaba başka neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşadığınız kayıplara çok üzüldüm, başınız sağolsun. 10 yıl memenizden süt gelmesi için çok uzun bir süre. Bunun doğumlarınızla ilgisi olamaz. Prolaktin düzeyiniz normal ise, bir genel cerraha başvurarak meme muayenesi olmanızı ve adet bitiminizden sonra meme ultrasonu çektirmenizi ve meme incelemenizin detaylı yapılmasını öneririm. Eğer bu da normalse yapısal olabilir o zaman endişelenecek bir durum yok demektir.

Haberin Devamı

Tansiyon sorun çıkartır mı?

33 yaşındayım, tansiyonum yükseliyor, doktor ilaç verdi. Ben çocuk sahibi olmak istiyorum. Acaba tansiyon benim gebe kalmama engel mi? Doktor kontrolü altında bir gebelik olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yüksek tansiyon kadının hamile kalmasını engellemez. Ama hamile kalındığı zaman riskleri artırdığı için gebelik boyunca yakın takip edilmesi gereken bir durumdur. Şu an için ilaçlarınızı düzenli kullanıyorsanız, tuz ve benzeri gıdalardan uzak kalarak diyetinize özen gösteriyorsanız, gebe kalma ihtimaliniz yüksek tansiyonu olmayan bir kadından hiç farklı değildir.

Sadece hamile kaldığınızı öğrendiğiniz an kardiyoloğunuza başvurarak mutlaka bebeğiniz üzerine olumsuz etkileri olmayan bir tansiyon ilacına geçmeniz ve tansiyonu sıkı takip etmeniz gerekir. Ayrıca gebeliğin son 3 ayında mevcut hipertansiyona preeklampsi denilen gebelik zehirlenmesi de eklenebileceği için mutlaka perinatoloji uzmanı dediğimiz yüksek riskli gebelikler konusunda yan dal yapmış bir uzmanca takip edilmeniz mantıklı olacaktır.

Tüplerim tıkalı mı?

Kasık ağrılarım vardı. Doktora gittim, keseyi göremedi ama “Sol tüpte şişlik var. Dış gebelik olabilir” dedi. Adeti gecikmem yoktu. Kan değerlerim 2 gün arayla ölçüldü. Doktorum “Korkulacak bir şey yok, bekleyelim” dedi. Ne yapmalıyım? Tüpler tıkalı mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik testinde değerin 5’in altında olması gebe olmadığınızı gösterir. Dolayısıyla dış gebelik olamazsınız. Bu değerlerde dış gebelik bile ultrasonla teşhis edilemez. Eğer kanamanız başladıysa bu normal adet olduğunuzu gösterir, dış gebelik olduğunuzu ya da düşük yaptığınızı değil.

Ultrasonda tüpler ancak içlerinde sıvı birikimi olduğu zaman görünebilir hale geldiğinden sol tüpünüzde doktorunuzun bahsettiği şişlik açısından adet bitiminizde rahim filmi çektirin. Böylece tüplerinizin esas durumu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder