Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurta rezervine mutlaka baktırın
HABERİ PAYLAŞ

Yumurta rezervine mutlaka baktırın

Bazı kadınlarda yumurtalık rezervi beklenenden önce bitiyor ya da çeşitli sebeplerle azalıyor. Bunu öğrenmek için kan testleri var. Sonuca göre geç olmadan yumurtalar dondurulur. Böyle bir durum varsa doktorla konuşun.

3 kez denedik, olmadı

28 yaşındayım ve 6 yıllık evliyim. Bir yılda 3 kez tüp bebek yapıldı. İlk 2 denememde yumurtalar büyümedi, iptal edildi. Son denememde çok zorla sağ yumurtalığımda 18 mm olan yumurtam toplandı, kalitesiz çıktı. AMH değerim 0.35, FSH ise 19. Ailede erken menopoz, yumurtalıklarda kist var. En fazla 2-3 yumurtam oluyor. İki ay sonra tüp bebek deneyeceğim ama yumurta oluşur mu bilmiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, ailenizde erken menopoz olduğunu bilmenize rağmen çocuk sahibi olmak için 6 yıl beklemeniz yanlış olmuş. Yaşınız genç ama yumurta rezervleriniz tükenmeye yaklaşmış görünüyor. FSH değeriniz 15’in üzerine çıktığı için kendi kendinize denemenizle tüp bebek yaptırmanız arasında da gebelik olasılığı açısından fark kalmaz.

Size önerim artık tüp bebek deneyerek paranızı sokağa atmak yerine kendi kendinize biraz daha deneyin. Eğer olmuyorsa yurtdışına gidebilirsiniz.

Tek yumurtalığım var

25 yaşındayım, yumurtalık kisti sebebiyle 3 kez ameliyat oldum. İlkinde sağ yumurtalığım alındı. Kalanda kist var. Birer yıl arayla iki ameliyat daha oldum. 6 senedir tek yumurtalıkla yaşıyorum. 3 aydır 16-17 günde bir adet görmeye başladım. Bekarım ve menopozdan korkuyorum. Ciddi kansızlık sorunum varmış. Ne olur beni aydınlatın.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız çok genç. Maalesef bir yumurtalığınızın alınmış olması ve diğer yumurtalığınıza 2 kez ameliyat yapılması yumurtalık rezervinizi epey azaltmış olmalı. Elimizde yumurtalık rezervini gösteren bazı kan tetkikleri ve yaptığımız ultrasonlar var.

Bunlar sonucunda rezerviniz azalmışsa tamamen bitmeden önce yumurtalarınızı dondurma şansınız mevcut. Bunun için üreme tıbbıyla ilgilenen bir kadın doğum uzmanına hızlıca başvurmanızı öneririm.

Rahim çatılıymış

5 yıldır evliyim ve çocuğum yok. Sol yumurtam çalışmıyor. Doktora başvurduk. Rahim filmim çekildi, rahmin çatılı olduğu söylendi. Taşıyıcı kanallar kapalıymış, ameliyat gerekiyormuş. Eşimin spermi normal. Ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filminde çatılı olmak diye bir kavram yoktur. Çatınızın dar ya da geniş olması gebelikte muayene sonucu anlaşılır. Tüpleri açmak için yapılan ameliyatların başarısı epey düşük. Eğer içlerinde sıvı birikimi yoksa ameliyatla vakit kaybetmeyin.

Onun yerine bir an önce tüp bebek yaptırın. Çünkü bir yumurtalığınızın az çalıştığı söylenmiş. Bu giderek kötü bir hâl alabilir. Eşinizin sperm sayısı yeterli ama tüpleriniz kapalı olduğu için tüp bebek yapılmadığı sürece hamile kalabilmeniz mümkün görünmüyor. 5 yıl geçtiği için daha fazla vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder