Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurta rezerviniz bitmeden...
HABERİ PAYLAŞ

Yumurta rezerviniz bitmeden...

Haberin Devamı

Adet düzensizliği yaşanması yumurtlamanın zamanında olmadığını gösterir. Bu sorunu yoluna koymak için beklerken, yaşınız ilerliyor unutmayın. Yumurtalık rezervinizin tamamen tükenmemesi için vakit kaybetmeden konunun uzmanı bir doktora başvurun...

Çocuk istiyorum ama adetlerim düzensiz

4 yıllık evliyim. Hiç hamile kalmadım. Çocuk istiyorum ama adetlerim düzensiz. İlaçsız adet göremiyorum. Kilom var, veremiyorum. Yıllardır hiç kendiliğimden adet gören değilim. Bu ay gebe kalmış olabilirim diye umutluyum. Ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 4 yıl uzun bir süre. Bebek istiyorsanız daha fazla vakit kaybetmeden üreme tıbbıyla uğraşan uzman bir hekime bir an önce başvurun. Zaten adet düzensizliğiniz olması yumurtlamalarınızın vaktinde olmadığının bir göstergesi. Beklerken bu sefer de biyolojik saatiniz ilerlediğinden yumurta rezervinizi kaybetme riskiniz var. Tüm bunlara rağmen bu ay hamile kaldığınızı düşünüyorsanız bunu anlamanın en kolay yolu kanda bhcg denilen gebelik testini yaptırmaktır.

Kimyasal gebelik geçirdim

Eşimin yaşı 30. 1 yıldır çocuğumuz olmadı. Bir kere kimyasal gebelik yaşadım. Sperm testini ve diğer sonuçları yolluyorum. Aile olabilir miyiz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm analizinde hareketliliği ve yapısında bir miktar sorun olsa bile bu değerler kendi kendinize gebe kalabilmeniz için yeterlidir. Kaldı ki 1 kere kimyasal da olsa gebelik gelişmiş. Bunun neden devam etmediğinin araştırılması ve sizin de yumurtalık ve tüplerinizin detaylı incelenmesini öneririm. Sorunun eşinizden kaynaklandığını düşünmüyorum.

Haplar bana kilo aldırdı

21 yaşındayım. Adetlerim 2-3 ayda bir oluyor ve çok sancılı geçiyor. Ağrı kesici kullanıyorum. O da adetin kesilmesine neden oluyor. Doktora gittim, doğum kontrol hapı verdi. Küçük bir kist varmış. Ancak hap bana çok kilo aldırdığı için bıraktım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, şikayetiniz polikistik over sendromu gibi duruyor ama sizi muayene etmeden kesin bir tanı koyamayız. Doktorunuzun doğum kontrol ilacı vermesinin bu bulguları kontrol altına almak amacıyla olduğunu düşünüyorum.

Kiloyu size haplar değil, mevcut metabolik bozukluğunuz aldırır. Eğer düzenli cinsel ilişkiniz yoksa ben sırf adet düzensizliğini kontrol altına almak için doğum kontrol ilacına bu kadar erken yaşta başlanmasına karşıyım.

Size önerim diyetisyene gitmeniz ve kilo vermek için beslenmenize dikkat edip spor yapmanızdır. Devamlı doğum kontrol ilaçları kullanmanız adetlerinizi düzene sokacaktır. Ama 10 yıldan uzun hormon kullanımlarında bu ilaçların meme kanseri riskini arttırdıkları artık kanıtlanmıştır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder