Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurta rezerviniz ne durumda?
HABERİ PAYLAŞ

Yumurta rezerviniz ne durumda?

Bazı kadınlar kistlerden dolayı ameliyat olmak zorunda kalıyor. Operasyon sonrası adetlerde düzensizlik başladıysa mutlaka doktora gidin. Yumurtalık rezervinize bakılmalı ve ameliyattan etkilenmiş mi incelenmeli. Eğer çocuk isteniyorsa ancak bu kontrol sonrası cevap verilebilir.

Kist yüzünden ameliyat oldum

23 yaşındayım. Dermoid kistten dolayı ameliyat oldum. Ameliyattan 1 ay sonra tekrar folikül kistim oldu, ilaçla geçti. Ameliyattan önce 2-3 haftada bir adet olurken şimdi 1.5 ay oldu adet göremedim. 2 sefer ilaç kullanarak adet gördüm. Başka bir doktor çocuk sahibi olana kadar doğum kontrol hapı kullanarak kistten korunmamı söyledi. Çocuk sahibi olmak için 3 senem var. Bu ilacın bana zararı olur mu ve en önemlisi çocuk sahibi olabilecek miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adetlerinizde ameliyat sonrası gecikme olmaya başladıysa öncelikle üreme tıbbı alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Yumurta rezerviniz geçidiğiniz ameliyattan etkilenmiş mi araştırılmalı. Bunun dışındaki diğer hormonal nedenlere de bakılmalı. Doğum kontrol ilaçlarının dermoid kistlerinin tekrar oluşumunu engellemek gibi bir etkisi yoktur. Folikül kistlerini baskılar. Yumurtalık rezerviniz kontrol edilmeden 3 yıl sonra çocuk sahibi olup olmayacağınıza netleşmez. Keza rezerv de azalma varsa en azından çocuk sahibi olmaya karar verene kadar yumurta ya da embriyo dondurmanız gerekebilir.

İki kez denedik

Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmayı denedik. İlk denemede tutmadı. İkinci denemede kanda gebelik testinde değer 42 çıktı. 3 gün sonraki testte 32’ye düştü. Şimdi doktorum ikiz bebek denemeyi düşünüyor. Sizin öneriniz nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, değerlere baktığımda biyokimyasal gebelik yaşadığınızı görüyorum. Tekrar denemeden önce neden bu 2 deneme bebekle sonuçlanmadı önce bunu araştırtın. Ardından 3’üncü denemeye geçmenizi öneririm.

Mantar geçmedi

Kapsamlı tahlil yapıldı; bendeki candida mantarıymış. Eşimde de kaşıntı başladı. Birlikte tedavi gördük ama geçmedi. Ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, cinsinin ne olduğu gibi hangi mantar ilaçlarına karşı hassas olduğu da önemlidir. Bazı mantar tiplerinde tedaviye minimum 2-3 hafta devam etmek gerekir. Ayrıca mantara sebep olacak altta yatan herhangi bir başka hastalık var mı detaylı araştırılmazsa mantarınız kolay kolay iyileşmeyecek hatta sık sık tekrar edecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder