Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık kisti olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık kisti olabilir

Haberin Devamı

Bazı kadınlar adet gecikmesinden ve kasık ağrından yakınıyor. Öncelikle hamile olup olmadığınızı öğrenin. Doktora gidip muayene olun. Çünkü yumurtalık kistleri de bazen benzer şikayetlere neden olabiliyor...

İlk kez adetim gecikti

Adetim 7 yıldır 28 gün arayla olurdu. İlk kez 9 gün gecikti. Adetime 1 hafta kala eşimle ilişkiye girdim ama içime boşalmadı. Peniste meni kalmış olabilir. İlişkiden sonra kasıklarımda ağrı, mide ekşimesi, bulantı oldu. Birkaç saat sonra geçti. Son 1-2 gündür belimde ve kasıklarımda ağrı arttı, memelerimde sancı, kısa süreli baş ağrısı yaşadım. Bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, öncelikle gidip kanda bhcg denilen gebelik hormonu baktırın. Böylece hamilelik var mı yok mu önce onu ayıralım. Gebelik yoksa ve hâlâ adet olamadıysanız, o zaman bir kadın doğum uzmanına giderek muayene olun. Bazen yumurtalık kistleri de aynen yukarıda bahsetmiş olduğunuz adet gecikmesi, kasık ağrısı gibi şikayetlere yol açabilir. Eğer çocuk istemiyorsanız o zaman geri çekilme yöntemi gibi koruyuculuğu çok düşük yöntemler yerine daha etkili metodlarla korunun. Böylelikle her adet gecikmesinde bu tür korkular yaşamamış olursunuz. Sizin de söylediğiniz gibi geri çekilme yöntemiyle menide bulunan ilk sperm bile sizi hamile bırakabilir, eşinizin içinize boşalması gerekmez.

Çocuk istiyoruz ama...


5 aylık evliyim ve 3 aydır korunmasız cinsel hayatımız var. Daha önce adetlerim düzensizdi ama adet gördüğüm zamanlar sıkıntısız geçtiğinden bu zamana kadar doktora gitmedim. Polikistik over olduğumu öğrendim. Doktor bana ilaç verdi. “En geç 15 gün içinde adet görmezsen gel” dedi. Yapılan testlerin sonuçlarını size yazıyorum. Bu testler normal zamanda yapıldı. Adet görünce bu testleri tekrar yaptırmalı mıyım? Çocuk istiyoruz. İlaç kullanırken korunmadan ilişkiye girmek zararlı mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaptırmış olduğunuz hormon testlerini genellikle adetin 2. veya 3’üncü günü yapmak en doğrusudur. Adet olmaksızın yapmanıza rağmen kötü çıkmamış. Sadece FSH ve LH arasındaki yaklaşık 2 kat fazlalık ise sizin polikistik over hastası olabileceğini laboratuvar olarak destekliyor. Size verilen ilaç genellikle adet gecikmelerinde kullanılır ve adet gecikmesi eğer gebeliğe bağlı değilse zaten bu dönemde gebe kalma şansınız hemen hemen hiç yoktur. Korkmadan veya korunmadan ilişkiye girebilirsiniz. Şunu net bir şekilde bilmelisiniz ki düzenli adet görmeye başlamadığınız sürece bizim yardımımızı almadan kendiliğinizden hamile kalabilme ihtimaliniz çok düşüktür.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder