Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık rezervi durumunuzu söyler
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık rezervi durumunuzu söyler

Vajinal kuruluğun nedeni enfeksiyonlar, gebelik ve sonrasındaki hormonal değişim olabilir. Bu sırada yumurtalık rezervinize de baktırın. Çünkü rezervle birlikte kadınlık hormonu da azalıyor, sorun çıkabiliyor.

Tüplerde şişlik varmış

Rahim filmi çektirdim, 1 kere aşılama yapıldı. İki doktor rahim filminin temiz olduğunu söyledi. Son gittiğim doktor ise “Tüplerin açık ama yer yer şişlik var. Hamile kalırsın kalmazsan yine aşılama yapmak lazım” dedi. Bu şişlik ne anlama geliyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim filmi değerlendirmesi en doğru üreme tıbbı uzmanlarınca yapılır. Doktorun deneyimiyle birlikte yorum gücü de artar. Eğer bir genişleme gerçekten mevcutsa o zaman tüplerinizin fonksiyonları çok iyi olmayacağından size aşılama da ısrar edilmesi tamamen vakit kaybı olacaktır.

Haberin Devamı

Hatta genişleme ileri boyuttaysa ameliyat olmaksızın tüp bebek bile yapılsa başarı şansınız azalacaktır.

Kürtajla mı ilgili?

4 ay önce kürtaj oldum. İlişkiye girmeye başladığımdan beri vajinal kuruluk oluyor. Bu durum çok canımı sıkıyor. Neden kaynaklanır? Kürtajla ilgili mi? Bir de nasıl çözebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelikte ve sonrasında bir dönem vajinada hormonal değişikliklere bağlı olarak kuruluk gözlenmesi doğaldır ama bu bulgular 1 ay içinde normale döner. Sizde neredeyse 4 ay olmasının geçirdiğiniz kürtaj ile ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Sizin jinekolojik muayene olmanız ve vajinal bölgede herhangi bir enfeksiyon olup olmadığına baktırmanız gerekir.

Bazen enfeksiyonlar da doğal florayı bozduklarından kuruluk yapabilir. Bir de yumurtalık rezervlerinize bakılmasında fayda var. Çünkü azalan rezerve bağlı olarak vücutta östrojen düşeceği için ilişki sırasında kuruluğa yol açabilir. Muayene sonucunda sebep saptanacak nedene yönelik tedavi başlanmasıyla sorunlarınız giderilecektir, endişelenmeyin.

Kireçlenme başladı

54 yaşındayım ve her normal kadın gibi adet görüyorum. Bu durum ne kadar sağlıklı bilmiyorum ama hiçbir şikayetim yok. Son zamanlarda bende kireçlenme başladı. Bende kemik erimesi olup olmadığını nasıl anlarım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, Türkiye’de menopoz yaşı ortalama 51-52 dir. Sizin 54 yaşına kadar düzenli adet görmeniz kemiklerinizdeki erimenin de daha geç olacağını gösteriyor. Çünkü vücudunuzda bulunan östrojen hormonu halen sizi koruyor.

Kireçlenme bunlardan ayrı bir durum. Kilo, mesleğiniz, bu zamana kadar eklemleri zorlayacak neler yaptığınız başlıca etkenler. Kemik erimesi kemik yoğunluğu tesityle ölçülür. Ancak genellikle menopoza girmiş kadınlarda tercih e ttiğimiz bir tetkiktir. Sizin bir süre daha bekleyebileceğiniz kanaatindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder