Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık rezervi ne durumda?
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık rezervi ne durumda?

Kemoterapi gören kadın anne olmak istiyorsa doktora başvurmalı, kan testleri yaptırıp yumurtalık rezervine baktırmalı. Çünkü kemoterapi yumurtalık rezervini olumsuz etkileyebiliyor. Çocuk istiyorsanız tedaviden önce yumurtalar dondurulmalı

Tedavisi yokmuş

26 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Yumurtalıklarımın çalışmadığı ortaya çıktı. Çocuğumuzun olmayacağını söylediler. Ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalıklarınız çalışmıyorsa ne yazık ki çocuk sahibi olmanız mümkün değil. Erken menopoza girmişsiniz. Sizin durumunuzdakilere yasal kısıtlamalar gereği ülkemizde bir yardımda bulunamayız.

Haberin Devamı

Hamile kalır mıyım?

32 yaşındayım. 5 yıl önce meme kanseri tanısıyla ameliyat oldum. Bir süre radyoterapi ve kemoterapi gördüm. Bir oğlum var. Tekrar hamile kalabilir miyim? Sağlığım açısından bir sakıncası var mı? Bunun için ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kemoterapi öncesi yumurtalarınızı dondurdunuz mu? Eğer dondurmadıysanız tekrar gebe kalıp kalamayacağınızı doktorunuz muayane edip yumurtalık rezervinize bakarak söyleyebilir.

Çünkü aldığınız kemoterapiden yumurtalıklarınızı ne kadar etkilendiğini bu şekilde anlayabiliriz. Size önerim vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurup fikir almanızdır.

40 gündür adet görmüyorum

3 ay önce doğum yaptım. 40 gündür adet görmüyorum. Mide bulantısı, baş dönmesi ve karın ağrısı gibi şikayetlerim var. Sebebi nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum sonrası adet düzensizliği kadın aktif olarak emziriyorsa sıklıkla görülebilir. En sık yapılan hata emzirmenin gebelikten koruyucu olduğudur. Böyle yanlışlıkla hamile kalan birçok kadın vardır.

Emzirmenin korunma yöntemi olarak kullanılmasını önermeyiz. Sizin kanda gebelik testi yaptırmanızı ve hamilelik olup olmadığını öğrenmenizi tavsiye ederim. Sağlıklı kadında bulantı, karın ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetler en sık gebelikte görülür.

Gebelik yoksa doğumunuzu yaptıran hekime başvurarak muayene olun. Jinekolojik bir sorun yoksa o zaman mide ve bağırsak muayenesi için bir iç hastalıkları uzmanına danışın.

Haberin Devamı

Çocuk istiyoruz

2 yıl önce evlendim, her şey yolunda ama çocuğumuz olmuyor. Tedaviye başladım, doktorum sol yumurtalığımda kist olduğunu söyledi. Bu ay doğum kontrol hapına başlayacağım. Eşime bir çocuk vermek istiyorum. Başka yapmam gereken bir şey var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 yıldır gebe kalamadığınıza göre her şeyin yolunda olmadığı anlaşılıyor. Sol yumurtalığınızdaki ne tür bir kist? Örneğin; çikolata kistiyse bu bile gebe kalamamanız için sebep olabilir.

Şu anda doğum kontrol ilacı kullanmaya başladıysanız zaten hamile kalamazsınız. Önerim üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurarak hem sizin hem de eşinizin kapsamlı analizinizi yaptırmanız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder