Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalık rezervini olumsuz etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık rezervini olumsuz etkiliyor

Küçük olan çikolata kistlerinin ameliyatla alınmasını önermiyoruz. Çünkü en iyi uzman tarafından bile olsa yumurtalıklara yapılan her müdahaleden rezerv etkileniyor. Doktorunuzun takibinde kalın.

Eşimin adetleri düzensizleşti

Çocuk istememize rağmen olmuyor. Evlenmeden önce eşim düzenli adet görüyordu. Evlendikten sonra 3 ay adet gördü, sonra kesildi. Bir kez ilaç kullandı ama onda da adet göremedi. İlişki sırasında vajinasından koku geliyor ve ilişkiden sonra meniyi geri dışarı atıyor, bu normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizdeki adet düzensizlikleri büyük ihtimalle yumurtlamayla ilgili sorunu olduğunu düşündürüyor. İlaca rağmen adet olmadıysa ultrason ile yumurtalık rezervi değerlendirmeli. Bazen hastanın yaşı genç olsa bile erken menopozla karşı karşıya kalabiliyoruz.

Haberin Devamı

İlişki sırasında fark ettiğiniz koku büyük ihtimalle vajinal bir iltihaptan kaynaklanıyordur. Bu durum antibiyotiklerle kolaylıkla kontrol altına alınabilir. Jinekolojik muayene sırasında zaten buna da bakılır. İlişki bitiminde fazla meninin geri akması son derece normal bir durum olup birçok kadında görülür. Bu daha çok meninin miktarıyla ilgili bir durumdur.

Ameliyat oldum

30 yaşındayım. İki taraflı çikolata kisti ameliyatı oldum. Kistlerim 2.5 santimdi. Bana çikolata kisti tanısı konuldu. Ameliyat öncesi yumurtalık rezervim 4’ün üstündeydi. Acaba biter mi? Doktorum ameliyatın rezervi etkileyeceğini söyledi. Dört deneme yaptık, birinde düşük yaptım, diğerlerinin sonucu negatif. Geçen hafta laparoskopi oldum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2.5 santimlik çikolata kistlerini ameliyat etmek taraftarı değiliz. Çünkü yumurtalıklarınıza yapılan her müdahalede rezervin etkilenmesi en tecrübeli ellerde bile kaçınılmaz.

Ameliyat öncesi amh değerinize baktığımda yumurta rezervinizin gayet iyi olduğunu anlıyorum. Tüplerinizin durumuna mutlaka bakılmalı. Gerek başarısız denemeleriniz gerekse düşüğünüz bu nedenden kaynaklanıyor olabilir. Keşke laparoskopi olmadan önce ikinci bir fikir almak için doktora başvursaydınız.

Yapışıklık mı var?

30’uncu haftada bebeğimi kaybettim, sezaryen yaptırıldı. Sebebi de Ace DD kan pıhtılaşma mutasyonu olarak söylendi. Bir yıl sonra kimyasal gebelik yaşadım, tüplerimde yapışıklık olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin ve eşinizin genetik açıdan kromozomlarınıza bakılması gerekir. Ayrıca rahim filmi de çektirmeniz uygun olacaktır. Kimyasal gebelik tüplerinizdeki sıkıntı yüzünden de gerçekleşebileceği gibi, geçirmiş olduğunuz sezaryene bağlı olarak tüplerinizde sorun oluşmuş olabilir. Bu tetkikler sonuçlanana kadar lütfen hamile kalmamak için korunun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder