Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtalıktaki kistin cinsi önemli
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalıktaki kistin cinsi önemli

Yumurtalıklarda kistler görünüyor. Bu kistlerin cinsi ve takibi önemli. Basit olanları 1-2 ayda ilaçla ya da kendiliğinden geriliyor. Ama çikolata kisti de olabilir. Doktorunuzla konuşun ve muayeneyi ihmal etmeyin.

İlacı 3 ay kullandım

26 yaşındayım. Birkaç ay önce şiddetli adet sancılarım nedeniyle jinekoloğa gittim ve bana doğum kontrol hapı önerdi. Üç ay kullanıp bıraktım ancak sancılarım devam ediyor. Doktorum yeniden başlamamı söyledi. Ancak ben güvenemiyorum. Bu arada bende kötü huylu olmayan kist vardı. Ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, basit kistler genellikle 1-2 ay doğum kontrol ilacıyla geriler. İlaca rağmen sizde kist gerilemediyse ve/veya ağrılarınız aynı şiddetle sürüyorsa bu çikolata kisti olabilir ki bu durumda doğum kontrol ilaçlarını hiç kesmeden kullanmalısınız. Aksi taktirde kistiniz büyüyecek ve ağrı şikayetleriniz artacaktır. Güvensizlik gibi bir sorun yaşıyorsanız belki ikinci bir fikir almanız yararlı olacaktır.

Düşük riskim varmış

Altı haftalık gebeyim. Kalp atışını duyduk. Bir önceki hamilelikte 5 haftalık düşük yaptım. Doktor, bu gebelikte de tehlikem olduğunu söyledi. Bana fitil olarak kullanacağım progestan verdi. Bebeğe zararı olur mu? Bir de kullandıktan sonra bir süre dinlenmem mi gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sırf önceki bebeği kaybettiniz diye bu hamileliğinizde progesteron hormonu başlamak bence gereksiz, keza bu hamileliğinizde düşük olacaksa siz ne kullanırsanız kullanın yine de olacaktır. Önceki gebeliğinizdeki kaybınız büyük ihtimalle bebeğinizdeki genetik bir bozukluktan kaynaklandı. Böyle bir bebeğin düşmesini önlemeye çalışmak hem işe yaramayacak hem de bazı şeyleri geciktirerek daha fazla üzüntü yaşamanıza sebep olacaktır.

Bu hamileliğinizde kanamanız yoksa, ultrasonda da herhangi bir kan birikimi saptanmadıysa sırf ya düşerse diye progesteron kullanmanızın bilimsel olmadığını düşünüyorum. Ama bu saydığım bulgular varsa kullanabilirsiniz. Çünkü bebeğinize olumsuz etkisi saptanmamıştır. Ancak bilmenizi isterim ki bu ilaca rağmen bebeğiniz yine de düşebilir, bu mutlak bir önleyici tedavi yöntemi değildir.

Haberin Devamı

Bebeğin kalbi durdu

40 yaşındayım. İlk ay hamile kaldım. İki aylıkken uçağa bindim, sonra çocuğun kalp atışlarına baktırdım, normaldi. O gün iğne yapıp ilaç verdiler. Bir gün sonra eşimle birlikte olunca kanama başladı, bebeğin kalbi durmuş. Yedi ay geçti, tekrar hamile kalamadım. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, muayene olduysanız ve doktor, uçmanıza engel bulmadıysa gebelikte 28’inci haftadan itibaren doktor raporuyla 36’ncı haftaya kadar uçağa binebilirsiniz. Düşüğünüzün bu sebepten olduğunu sanmam.

Bebeğinizin kalbi niçin durdu araştırılsa iyi olurdu. Keza bu dönemdeki düşüklerin çoğu bebekten kaynaklı genetik bozukluklar sebebiyle oluşur. 40 yaşındasınız, 6 aydır gebe kalamadıysanız vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurun

Sıradaki haber yükleniyor...
holder