Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtlama hemen başlamıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlama hemen başlamıyor

Doğum kontrol hap ya da iğneleriyle korunan kadının çocuk istediğinde ilacı bırakıp birkaç ay beklemesi gerekiyor. Çünkü bu hap ve iğnelerin kandaki etkisi bir süre devam ediyor, yumurtlama hemen başlamıyor.

Hap içmeyince kötü oluyor

26 yaşındayım. Sürekli akıntı oluyor tıpkı adet gibi. Adetim düzensiz. 1 hafta aralıkla adet oluyorum. İlaç alınca iyi ama kullanmayınca kötü. Bir ara yumurtalıkta kist vardı ama “Geçti” demişti. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, enfeksiyon ve sık adet kanamalarınız nedeniyle mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurmanız gerekir. Enfeksiyon daha fazla ilerlemeden antibiyotik tedavisi uygulanmalı ve adetlerinizi bu kadar sık görmenizin nedeni saptanmalı. Aksi halde bir süre sonra kanszılık da başlayacak. Bu durum güçsüz kalarak hayat kalitenizin bozulmasına neden olacaktır.

Haberin Devamı

Çocuğum olur mu?

Doktora gittim, yumurtalıklarımda tembellik olduğunu söyledi ve adet görünce 3’üncü gün hormon testi yapılacak. Anne olur muyum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurta rezerviniz görülmeli. Hormon sonuçları ve yaşınız bir araya getirilince sorunuza cevap verebilirim. Muayene olmalısınız. Ama tembellik başladığı söylendiyse çok geç kalmamanızı öneririm.

İlaçları kullanmadım

Dört yıllık evli kadınım. 6 aylık düşük yaptım, 2 yıldr çocuk için uğraşıyoruz. Yumurtalıklarıma yakın bir yerde kist varmış. İlacı içmedim. Bu kist kısırlığa yol açar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık dışında bulunan kistlerin çoğu genellikle doğurganlığı etkilemez. Kistiniz yumurtalık dışındaysa ilaç işe yaramaz. İlaç tedavisine sadece yumurtalığın basit kistleri yanıt verir. Bunun dışındaki kistler için cerrahi tedavi gerekir. Size önerim vakit kaybetmeden uzmana başvurarak neden gebe kalamadığınızın araştırılmasını sağlamanız.

Kanama normal mi?

Yedi yıldır doğum kontrol hapı kullanıyordum. İki ay önce bıraktım, dün eşimle ilişkiye girdim. Bugün kanamam oldu. Kanamam olması çok değil ama normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun yıllar doğum kontrol ilaçlarını kullandıktan sonra hormonal aks hemen normale dönmeyebilir. İlişki sonrası kanama hapla ilgili olmayabilir. Bazen enfeksiyon ya da rahim ağzı sorunlarında kanama olabilir. Devam ederse lütfen bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

Haberin Devamı

Bebek istiyorum

36 yaşındayım ve 5 ay önce ikiz bebek aldırdım. Yeniden hamile kalmak için ne kadar bekleyeyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtajdan sonra 4-6 hafta içinde hasta adet görür. İlk adetten sonra gebe kalabilirsiniz. Bu işlemin psikolojik kısmı göze alınarak 2-3 ay bekleme önerilir. Siz çocuk istiyorsanız yaşınızdan dolayı daha fazla beklememenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder