Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtlama olduğunun işareti
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlama olduğunun işareti

Folikül kistleri çoğu zaman endişe yaratıyor. Bu kistler adet gören her kadında görülen ve yumurtlama olduğunu gösteren kistlerdir. Adet gördüğünüz zaman yok olurlar. Boş yere korkmayın.

Korunmadık

3 yıldır sevgilimle geri çekilme yöntemi kullanıyoruz. Bir yıldır adet düzensizliğim var. Doktor su eksikliğinden olduğunu söyledi, ilaç verdi. Geri çekilme yönteminde gebelik riski varmış. Üç yılda gebe kalmam gerekiyor muydu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, geri çekilme yöntemini korunma yöntemi olarak kabul etmiyoruz. Adet düzensizliğiyle vücudun susuz kalması arasında herhangi bir ilişki yok. Verilen ilacın ne olduğunu da yazmamışsınız. Sizin 3 yıldır hiç gebe kalmamış olmanız daha çok adet düzensizliğine bağlı olabilir.

Haberin Devamı

Adetlerin düzenli olması, her zaman olmasa da, genellikle yumurtlamanın sorunsuz gerçekleştiğini gösterir. Tabii bu arada erkeğin spermiyle ilgili de sorun olabilir. Doğurganlığınızdan emin olmak istiyorsanız mutlaka muayene edilmelisiniz ve yumurtalık fonksiyonlarınıza bakılmalı.

Hamile kalamazmışım

2 aylık evliyim, Doktora gittim, bana doğuştan folikül kistlerim olduğunu söyledi. Normal yoldan hamile kalamazmışım. Hormon testi de yapıldı, sorun çıkmadı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, folikül kistleri adet gören her kadında vücut tarafından yumurtlamak amacıyla seçilmiş basit, fizyolojik kistler olup adetle birlikte yok olurlar. İki aylık evli bir kadında folikül kisti görmek sizin yumurtladığınızı gösterdiğinden sanırım doktorunuzla aranızda yanlış bir anlaşma olmuş.

Ayrıca bir kadının gebe kalamayacağına 2 ayda herhangi bir tetkik yapmadan karar vermek doğru bir yaklaşım değildir.

Hasar yokmuş

32 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. Bir kez kürtaj oldum, bir daha hamile kalmadım. Polikistik over olduğumu söylediler. Rahim filminde kürtajdan dolayı hasar oluşmadığını anlattılar. Anne olmam için tüp bebek öneriyorlar. Kürtajdan dolayı çocuğumun olmama ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kürtaj sonrası komplikasyon gelişirse buna bağlı olarak doğurganlığınız etkilenebilir. Bu hasar da en çok rahim filmiyle anlaşılabilir. Bu filmi görmeden sizde herhangi bir sorun var mı söyleyebilmek mümkün değildir.

Haberin Devamı

Ağrı, acı bir arada

37 yaşındayım. Son zamanlarda adetlerim ağrılı oluyor ve ilişki sırasında çok acı hissediyorum. İkinci kez anne olmayı istiyorum. Çocuk sahibi olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bir uzmana muayene olarak ağrılarınızın sebebini araştırtın. Bunun altında basit bir vajinal enfeksiyondan endometriozis dediğimiz çikolata kisti hastalığına kadar her türlü patoloji yatıyor olabilir. Sebebin ne olduğuna göre bu durumun gebe kalmanıza engel teşkil edip etmeyeceğini de doktorunuz tarafından çok rahat öğrenebilirsiniz. Ama yaşınız 37, artık daha fazla beklemeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder