Opr. Dr. Hande Akbaş Yumurtlamayı durdurup kanserden koruyor
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlamayı durdurup kanserden koruyor

Doğum kontrol hapının kısırlığa yol açtığı doğru değil. Aksine yumurtlamayı durdurduğu için kadını yumurtalık kanserinden koruyor. Bu ilaçların 10 yıldan fazla kullanılması halinde düzenli meme muayenesi yaptırmayı ihmal etmeyin.

Gebe kalamıyorum

Üç yıllık evliyim. Bebek istiyoruz. Sol yumurtalığımda kist tespit edildi ve 1 yıl doğum kontrol hapı içtim. Kist laparoskopi ile alındı. Çikolata kistiymiş. Laparoskopi sonrası 2 ay üst üste yumurta takibi yapıldı. İlaç ve çatlatma iğneleri verildi. Gebelik oluşmadı. Üç yeni kist var. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis (çikolata kistleri) ilerleyici bir hastalık olup menopoza girinceye kadar gerekli baskılama tedavileri yapılmadığı taktirde devam eder. Doğum kontrol hapları size bu ilerlemeyi yavaşlatıp kontrol altına alabilmek amacıyla verilmiş. Onları içerken gebe kalamazsınız.

Bir yıl beklemenize rağmen hamile kalamadıysanız, endometriozis varlığı da bilindiği için artık vakit kaybetmeyin, tüp bebek yöntemine başvurun. Yumurta takibi sizin durumunuzda vakit kaybı.

Ameliyat olmanıza rağmen çikolata kistleriniz yeniden oluşmuş. Rezerviniz daha fazla etkilenmeden size bir an önce üreme tıbbıyla ilgilenen bir uzmana başvurmanızı öneririm.

Sorun yaratır mı?

25 yaşındayım ve 1.5 yıl doğum kontrol hapı kullandım. Bir ay önce ameliyat oldum. Bu sırada hapı bıraktım. İlaca yeniden başlayacağım. İleride hamile kalmak istediğimizde bir sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları kısırlık yapmaz. Tam tersi yumurtlamayı durdurduğu için sizi yumurtalık kanserine karşı korur. Yaşınız çok genç olduğundan koruması en yüksek olan doğum kontrol ilacını kullanmanız en doğru karardır.

Gebelik oluşup kürtajla sonuçlanmasının sizin için daha kötü yan etkileri olacaktır. Sizin ileride çocuk doğurma ihtimaliniz birçok etkene bağlıdır. Ama bunun şu an için kullandığınız doğum kontrol ilaçlarıyla hiçbir alakası bulunmamaktadır.

Bu ilaçların sadece 10 yıldan uzun süreli kullanımlarda meme üzerine olumsuz etkileri olabileceğinden size önerim meme muayenenizi aksatmadan düzenli şekilde yaptırmanız olacak.

Haberin Devamı

Geçer mi?

25 yaşındayım, 1 yıllık evliyim. Bende siğiller çıkmaya başladı. Bunlar kendiliğinden geçer mi? Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, siğil dediğimiz yapılar Human Papilloma Virüs yani HPV denilen bir virüse bağlı ortaya çıkar. Çoğunlukla kendiliğinden geçmez. Bir kadın doğum ya da cildiye uzmanının görmesi gerekir.

Yayılma eğilimi gösterdiğinden çoğalmadan bir doktora başvurmanızı öneririm. Tekrar ortaya çıkma ihtimalini de azaltmak için beslenmenize, sağlığınıza dikkat etmeli, içiyorsanız sigaradan uzak durmalı ve bağışıklık sisteminizi hep güçlü tutmalısınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder