Yumurtlamayı takip etmek için

YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News

Vücut ısısına göre yumurtlama takip etmeyi tercih etmiyoruz. Çünkü vücut ısısı her tür dış etkenden etkilenir. İkincisi de yarım derecelik artışı evdeki derecelerle yakalamak mümkün olmaz.

Nasıl takip ederim?

Üç yıllık evliyim. Çocuk istiyorum, olmuyor. Vücut ısısına göre yumurtlama dönemini takip etmenin mümkün olduğunu duydum. Böyle bir şey gerçekten var mı? Mümkünse nasıl yapılır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtlamanın hemen öncesinde vücut ısısında yarım derece kadar yükselme olur, doğru duymuşsunuz. Ama biz üreme tıbbı konusunda uzman hekimler genellikle bu yöntemi kullanmaz ve hastalarımıza önermeyiz. Bunun iki sebebi var; birincisi vücut ısısı her türlü dış etkenden etkilenebileceği için bu yöntemin yanılma payı çok yüksektir.

İkincisi de yarım derecelik artışı yakalayabilmek evde kullandığımız derecelerle her zaman pek mümkün olmaz. Üç yıldır çocuk istemenize rağmen olmuyorsa, bence böyle güvenirliliği düşük yöntemlerle daha fazla vakit kaybetmeyin. Bir uzmana başvurun ki sebebi bir an önce bulup gebe kalmanız sağlansın.

Çikolata kisti tehlikeli mi?

28 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Çikolata kistim var. Doktorum mutlaka alınması gerektiğini söyledi. Çikolata kistleri çıkarılma ameliyatlarının riskleri nelerdir? Kötü huylu olma ihtimali var mıdır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç, kist boyutunuz büyük değilse ve çocuğunuz yoksa zorunda kalmadıkça çikolata kistlerine müdahale etmeyi tercih etmemekteyiz. Yumurtalıklarınıza yapılacak her müdahale yumurtalık rezervinizi de etkileyebileceğinden ileride çocuk sahibi olmak istediğinizde problem yaşayabilirsiniz.

Çikolata kistleri zemininde gelişen nadir kanser tipleri vardır. Am bunun görülme ihtimali bahsettiğim gibi çok düşüktür. Eğer hızlı büyüyorsa, doppler ultasonografi veya MR’da şüphe varsa o zaman çıkarılıp patolojiye gönderilmesi doğru olacaktır.

Düşük riskim varmış 

Yaklaşık 7.5 haftalık gebeyim. Kasıklarımda çok şiddetli ağrı ve hafif kanamayla doktora gittim. Düşük yapma tehdidi olduğunu söylediler. Progestana başladım. Doktor, gebelik kesemin embriyoya göre küçük olduğunu söylüyor. Kesem 2.11, embriyo ise 0.9 mm. Bu tehlikeli mi ya da ileride bebeğim bir sorunla karşılaşır mı? Kanamam yok ama korkuyorum. Kesem ileride büyür mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanama ve kasık ağrısı gebelikte düşük tehditi demektir. Dolayısıyla progesteron takviyesi kullanmanız ve yatak istirahi uygulamanız gerekir. Gebelik kesesinin ve embriyonun gelişimi genellikle birbirine paralel gider. Bu haftalarda en fazla 3-5 günlük oynamalar olmalıdır. Eğer gebelik kesenizin ya da embriyonuzun gelişimi geriden geliyorsa bu sağlıklı bir gebelik olmayabilir. Bu nedenle sıkı takip edilmenizi öneririm.

Yazarlarımızdan

Sıradaki haber yükleniyor...
holder