Opr. Dr. Hande Akbaş Zamanında tedavi edilirse kısa sürede iyileşirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Zamanında tedavi edilirse kısa sürede iyileşirsiniz

Cinsel yolla bulaşan klamidya çoğu zaman belirti vermiyor. Zamanında fark edilir ve tedaviye başlanırsa kısa sürede geçiyor. Ama geç kalınırsa tüplere hasar vererek gebe kalmayı zorlaştırıyor, dış gebelik riskini artırıyor.

Kanama ve akıntı oluyor

27 yaşında kızım. İki adet arasında bir damla kanama oldu. İdrara çıkınca yine kan gördüm. Bu kanamayla akıntı da oluyor. Neden kaynaklanır?

CEVAP

Sevgili okuyucum, iki nedenden kaynaklanıyor olabilir.

1) Vajinal iltihap vardır, ilerlemiştir.

2) İdrar yollarında aşırı iltihaba bağlı artık kanama başlamıştır. Anlamanın tek yolu kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak muayene olmak ve smear aldırmak. Varsa iltihabınız için ilaç kullanın, idrar tahlili ve kültürü yaptırın. Tüm bunlar normalse hormonlara da bakılmalı.

Haberin Devamı

Klamidya kapmışım

23 yaşındayım, akıntımın nedeni klamidyaymış. Doktor tehlikeli olduğunu söyledi. Ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, klamidya cinsel yolla bulaşan bir mikrop. En önemli özelliği tedavi edilebiliyor olması. Doktor bunu tespit edip gerekli ilaçları başladıysa tedaviye çok kolay yanıt verir.

Tedavi edilmediği taktirde kadının üreme organlarında kalıcı ve geri dönüşümsüz hasar yaratır, ileride gebe kalmayı zorlaştırır. Özellikle tüplerinize hasar vererek dış gebelik riskini arttırır.

Ne kadar kullanabilirim?

36 yaşında kadınım. 6 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Bu hapları kaç yaşına kadar kullanabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ailenizde erken yaşta pıhtı atması, felç öyküsü yoksa ve sigara içmiyorsanız 40 yaşına kadar düzenli doktor kontrolünde kalmak şartıyla doğum kontrol ilaçlarına devam edebilirsiniz.

Bu ilaçların maksimum 10 yıl kullanılmasını veya 40 yaş doldurulduğunda bırakılmasını önermekteyiz. Ayrıca meme muayenenizi de düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Tüp bebek önerdiler?

27 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Çocuk istiyoruz. Rahim filmi çekildi. Sağ tüp tıkalıymış. Eşimin ikinci sperm testi çok kötü. Tüp bebek önerdiler. Ne yapmalıyız? Eşim ikinci sperm sayımından önce antibiyotik kullanmıştı. Onun etkisi olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem sizde hem de eşinizdeki sorunlar yüzünden hamile kalamıyorsunuz. Dört yıl uzun bir süre. Daha fazla beklemeyin. Eşinizin spermleri tabii ki kullanmış olduğu ilaçlardan etkilenmiş olabilir.

Ama onun normal olduğunu varsaysak bile gebelik olmadığı için mutlaka üreme tıbbı alanında uzman hekim tarafından kapsamlı olarak incelenmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder