Opr. Dr. Hande Akbaş Zamanla azaldıysa hormonlara baktırın
HABERİ PAYLAŞ

Zamanla azaldıysa hormonlara baktırın

Kadının adet süresinin 2-7 gün arasında olması normal kabul ediliyor. Ama adet süreniz ilk yıllarda daha uzunsa ve zamanla azalıyorsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına gidip bazı hormonlara baktırmanız gerekiyor.

Neden süresi kısaldı?

26 yaşındayım, adetlerim çok sancılı geçiyor ve 3 gün bile sürmüyor. Bu süre çok kısa değil mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle adet süresinin 2-7 gün arasında olması normal kabul edilir. Eğer en baştan beri adetleriniz 3 gün sürüyorsa endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Ama başlarda 7 günken şimdi 3 güne indiyse, o zaman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak ultrasona girmeli ve birtakım hormonlarınıza baktırmalısınız.

Haberin Devamı

Kan uyuşmazlığı var

30 yaşındayım ve eşimle aramızda Rh uyuşmazlığı var. Ben RH (-), eşimse (+). Bu konuda neler yapmalıyız? Riskleri nelerdir? Korunma aşılarından yaptırsak faydası olur mu yoksa yine risk var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, Rh uyuşmazlığı genellikle gebelikte şiddetli kanama yaşanmadığı müddetçe ilk hamileliklerde sorun yaratmaz. Gebe kalmadan önce bunu engellemeye yönelik bir aşı yok.

Doğumda bebeğinizin kan grubu tespiti yapıldıktan sonra eğer bebek sizin değil de eşinizin yani Rh pozitif olan kan grubunu almışsa, o zaman bir sonraki gebeliğinizde sorun yaşamamanız için size kalçadan bir iğne yapılır. Eğer bebek sizin kan grubunuzu almışsa iğneye bile gerek kalmaz.

Transfer yapıldı

Geçen hafta emrbriyo için transferi yapıldı. 8’inci günün akşamı kahverengi lekelenme oldu. Sabahında da pembe leke vardı. Karın ağrım çok. Korkuyorum. Bu durum normal mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, transfer sonrası kanama iki nedenden oluşabilir. Eğer artmıyorsa yani bebeğin tutunma kanaması olabilir. Ama artış gösteriyorsa embriyolarınız tutunmadığı için adet görüyor olabilirsiniz.

Keza karın ağrısı da her iki durumda da ortaya çıkabileceğinden size önerim bir an önce kanda bhcg denilen gebelik testi yaptırmanız. Böylece durum anlaşılabilir.

Baş ağrısına dayanamıyorum

30 yaşında kadınım. Bir çocuğum var. Benim sorum adet dönemlerimle ilgili. Son 6 aydır adet dönemlerimde çok şiddetli baş ağrıları çekiyorum. Bir de kanama miktarı azaldı. Sebebi ne olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet öncesi dönemlerde baş ağrısı görülebilir. Ama çok şiddetli olmaya başladıysa bir nöroloji uzmanına başvurun ve muayene olun.

Migrenin adet öncesi dönemlerde atak sıklığının artabileceği yayınlarla bildirilmiştir. Adet kanamanızın azalmasının sebebini öğrenmek için öncelikle bazı hormon düzeylerinizin ölçülmesi gerekir. Bu nedenle de kadın hastalıkları uzmanına başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder