Opr. Dr. Hande Akbaş Zayıflarsanız şansınız artar
HABERİ PAYLAŞ

Zayıflarsanız şansınız artar

Haberin Devamı

Kilo doğurganlığı olumsuz etkiliyor. Normal yollardan hamile kalamayıp tüp bebek yapmak isteseniz bile işler zorlaşıyor. Tüp bebekte kullanılacak hormonlar artıyor, gebelik elde etme imkanı azalıyor. Zayıflayın ki annelik şansınız artsın...

Tedavi yapılamaz mı?

32 yaşındayım, 1.65 boyunda, 115 kiloyum. İnsülin direncim var, ilaç verdiler. Ama iştahım açılınca bıraktım. Jinekolog kilo vermem gerektiğini anlattı. Bu kiloda aşılama, tüp bebek tedavisi yapılamaz mı? Yaş olarak geç mi kaldım? Adetim hep düzensiz, acaba bu da etkili olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bilmenizi isterim ki kilo ile doğurganlık ters orantılıdır. Yardımcı üreme teknikleri için de aynı durum söz konusudur. Yani kilonuz arttıkça tüp bebekte gebelik elde edebilme şansımız azalır. Tüp bebekte kullanılacak hormonların da dozu daha yüksek tutulur. Gerek adet düzensizliği gerekse insülin direncinden polikistik over sendromu olabileceğinizi düşünüyorum. Ama yine de ultrasonla yumurtalık rezervinizi görmeden net yorum yapamam. İnsülin direnci için verilen ilacı kesmeniz doğru olmamış. Diyetle beraber bu ilacı da düzenli alın. Egzersiz de yapmanız halinde başarıyla kilo vereceğinizi düşünüyorum. Ne yazık ki adet düzensizliğiniz ve miktarındaki değişiklik giderek artar.

Devam etsem olur mu?

27 yaşındayım, doğum kontrol hapı içiyorum. Mayıs’ta düğünüm var. Bu dönemde adet göreceğim. Ara vermeden ilaca devam etsem olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilacı kullananlarda önemli durumlarda adet planlaması kolaylıkla yapılabilir. Bildiğiniz gibi, ilaçtan yeni bir kutu alarak adet görmek istediğiniz tarihten 2 gün öncesine kadar yeni kutuya devam edebilir, sonra hapı kesebilirsiniz. Ardından yarım kutuyu atarak yeni bir kutu alıp 1 hafta dolunca bu kutuya devam etmelisiniz. Uzatma süresinde hapı kullanmayı unutmamanız ara kanama yaşamamanız açısından önemlidir.

Hastalık belirtisi mi?

19 yaşında kızım. 1.55 haftadır vajinamdan jöle gibi kokusuz ve saydam bir şeyler geliyor. Elimle çektikçe uzuyor. Bu hastalık belirtisi mi? Bilgi verebilir misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinada menopoza girene kadar asla tam kuruluk olmaz. Özellikle yumurtlama dönemlerinde belirgin olarak artan şeffaf, sümükümsü ve kokusuz akıntı her kadında görülür. Hastalık belirtisi olduğunu düşünmüyorum. Ama en doğrusu doktorun görerek karar vermesi. Siz yine de muayenenizi mutlaka yaptırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder