Opr. Dr. Hande Akbaş Zorda kalmadıkça kullanmayın
HABERİ PAYLAŞ

Zorda kalmadıkça kullanmayın

Ertesi gün hapları yüksek dozda hormon içeriyor, bazen ciddi yan etkileri ortaya çıkabiliyor, adetler düzensizleşiyor. Bu nedenle zorda kalmadıkça bu hapları kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Yan etkisi olur mu?

Bir yaşında çocuğum var, emziriyorum. Ertesi gün hapı kullanmak zorunda kaldım. Çocuğuma yan etkisi nedir? Emzirmem mümkün. Yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okuyucum, korunma amacıyla ertesi gün haplarının kullanılmasını biz kadın doğum uzmanları pek sevmiyor ve zorunda kalmadıkça tercih etmiyoruz. Bu ilaçlar yüksek doz hormon içerir ve ciddi yan etkilere sahiptir. Hele süte geçtiğinden emzirmeyi mutlaka kesmelisiniz.

Haberin Devamı

7 gün süreyle çocuğunuzu emzirmemenizi öneririm. Bu süre zarfında memelerinizde şişkinlik olmaması için sütünüzü sağıp atmanız en doğrusu olur. Bu ilaçtan sonra adet kanamalarınızda da düzensizlik yaşayabilirsiniz. Bu durum sizi endişelendirmesin.

Tamamen ertesi gün hapına bağlı ortaya çıkacaktır. Nadiren bu ilaçlar işe yaramadığından gebelik olabilir. Bu sebeple adetiniz gecikirse, bunu da aklınızda tutun. Böyle endişe yaşamamak ve bu ilaçlara başvurmak zorunda kalmamak için en güzeli bir uzmana başvurarak spiral taktırmanız.

Ertesi gün hapı içtim

Eşimle 2 hafta önce ilişkiye girdik. Hamile kalmak istemediğim için ertesi gün hapı alıp içtim. Mide bulantılarım hemen her gün devam ediyor. Doktor “Bir haftada belli olmaz” dedi. 10 gün sonra kan testi yaptırmamı söyledi. Sizce hamile olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün hapını 2 hafta önce aldıysanız şu anda kanda baktıracağınız gebelik testi size hamile kalıp kalmadığınızı gösterir. Boşu boşuna beklemenize gerek yok. Bulantılarınızın sebebinin hamilelik olduğunu düşünmüyorum.

Büyük ihtimalle almış olduğunuz ertesi gün hapın yan etkisidir. Eğer uzun bir süre hamile kalmayı planlamıyorsanız ertesi gün hapları gibi yöntemlere başvurmak yerine size önerim mutlaka bir doktor kontrolünde düzenli olarak doğum kontrol ilacı kullanmaya başlamanız olacaktır.

Şeker testi yapıldı

25 haftalık hamileyim. 50 gram şeker testi yaptırdım. Sonuç 151 çıktı. Doktorum 100’ lük test istedi. Onun da sonuçlarını size yazıyorum. Acaba benim ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, 50 gram şeker yüklemeniz yüksek çıkmış. Ama bu sadece tarama testi olup esas tanı konulması için 75 ya da 100 gramlık şeker yükleme testleri yapılması gerekir. Nitekim doktorunuz 50 gram şeker yüklemeniz yüksek çıktığı için doğru bir şey yapıp 100 gram şeker yüklemesi istemiş.

Bu testin sonucuna göre de şeker düzeyleriniz normal gelmiş. Yani gebeliğe bağlı herhangi bir şeker hastalığınız yok. Endişelenecek hiçbir sorun bulunmuyor, merak etmeyin lütfen.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder