Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Cildinizi nasıl soyarsınız?
HABERİ PAYLAŞ

Cildinizi nasıl soyarsınız?

Vücudumuzu kaplayan cildimiz biz fark etmesek de aslında en büyük organımız. Yaklaşık 2 metrekarelik alanı kaplar ve ağırlığımızın ortalama 10 kilosunu oluşturur. Koruyucu görevi olan cildimiz katmanlardan oluşur. Bu katmanların en dışındaki ‘epidermis’ sağlığımız hakkında pek çok ipucunu verir. Çoğu zaman bir kişinin yüzüne bakıp cilt renginden onun sağlığı hakkında genel bir fikir bile edinebiliriz.

Cildin insan sağlığındaki koruyucu rolü düşünüldüğünde ona özel bir değer vermek gerektiği ortaya çıkıyor. Bu nedenle cilt soyma işlemleri kozmetik işlemlerin başında gelen önemli yaşlanma karşıtı tedavilerdir. Amaç, ciltteki ölü tabakayı temizlemek ve bu esnada var olan akne gibi leke ve izlerden arındırmaktır. Bu tedavi sonuçları ve uygulama kolaylığı ile çoğu kişi tarafından tercih edilir.

Haberin Devamı

Cildinizi nasıl soyarsınız

Soyma işlemleri çok farklı tekniklerle yapılabilir. Basit ev tipi soymaların yanında kimyasal peeling, lazer peeling gibi farklı işlemler klinik ortamda doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Tarihte kimyasal peeling

İnsanlık cildine her zaman çok önem vermiştir. İlk cilt soyma işlemlerinin Antik Mısır’da yapıldığına rastlıyoruz. Mısırlı kadınlar ekşi süt ile ciltlerini ölü deriden arındırarak yenilenmesini sağlıyorlardı. Ekşi sütün içindeki gençleştirici özelliği olan bir çeşit alfa hidroksi asit olan laktik asit bunu sağlıyordu Ayrıca cilt dokusundaki pürüzler için çeşitli hayvansal yağlar ve doğal taşlar da soyma işlemlerinde kullanıyordu.

Cildinizi nasıl soyarsınız

Antik Roma döneminde de yine cilt bakımı önem taşıyordu. Kadınlar içinde tartarik asit olan üzüm gibi C vitaminin yoğun olduğu meyvelerle ciltlerini ovarak soyma işlemini yapıyordu.

Kısacası cilt bakımı tarihin en eski dönemlerinden beri insanı meşgul etmiş bir konu.

19. yüzyıla geldiğimizde ise Avrupa’da von Hebra isimli bir doktor, malezma gibi cilt hastalıklarının pigmentasyon durumlarını tedavi etmek için soyma tekniklerini kullandı. Ve günümüzde kullanılan kimyasal peelingin başlangıç vuruşunu yaptı.

Boyun, el ve yüz

Peki biz şu anda kimler için kimyasal soyma işlemi yapıyoruz?

Haberin Devamı

Boyun, el ve yüz bölgesinde kırışıklıklar, yara izleri, lekeleri ve renk değişimleri olan kişileri tedavi etmek için kullanıyoruz. Cilde, içinde alfahidroksi asitler (AHA), betahidroksi asitler (BHA) ve retinoik asitler gibi içerikleri olan solüsyonlar sürerek soyulma işlemi yapılıyor. Solüsyonun içindeki asit türü cilt hassasiyetinize göre uygulanıyor.

Cildinizi nasıl soyarsınız

Güneşten sakının

Tedavi öncesi ve ama özellikle sonrasında mutlaka güneş ışınlarından cildi sakınmak gerekir. Bu nedenle bu tip işlemleri kış ve bahar mevsimlerinde yapmak en doğrusudur.

İşlem sonrasında cildinizde muhtemelen hafif-orta ölçekte bir kırmızılık oluşacaktır. Oluşan travmayı yatıştırmak için koruyucu kremler sürüyoruz. Kimyasal soyma tedavileri, sonuçları itibarıyla hızlı bir yaşlanma karşıtı tedavidir. Size uygun yapılacak bu cilt gençleştirme ayrıca güvenli ve uygun maliyetli bir yöntemdir. Başarılı kimyasal soyma akabinde çok güzel sonuçlar alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder