Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Estetik plastik cerrahlar acaba sadist mi?
HABERİ PAYLAŞ

Estetik plastik cerrahlar acaba sadist mi?

Ciddi ciddi bunu soranlarınız, düşünenleriniz var biliyorum.

Şöyle cümleleri hepiniz duymuşsunuzdur ya da bu cümleleri kuranlar siz de olabilirsiniz; “Bu cerrahlar da kesip biçmeye ne kadar meraklılar!”

Kesip biçmek…

Bu tabir cerrahiyle değil olsa olsa botanikle ilgilidir. O da tahminimce bir şekilsizliği, düzensizliği toparlamak, olması gereken nizama getirmek amaçlı kullanılıyordur.

Aslında buradan yola çıkarak bir şeyi tartışmaya açmak istiyorum.

Madem kolay ve hızlı yollar var, o zaman plastik cerrahlar neden zor yolları tercih ediyor?

Haberin Devamı

Neden yüzünüze bedeninize uygulanacak uyuşturan bir kremle ya da lokal anesteziyle çözmek istemez de ameliyat der, genel anestezi der, hastane der?

Bunların en kısa ve öz yanıtı şudur:

Çünkü gereği budur!

Burada bir yanlış anlaşılmaya yol açmaması için şunu belirtmeliyim, biz plastik cerrahlar da cerrahi olmayan yollarla işlemler yapıyor, insanları güzelleştiriyoruz ve bunu severek yapıyoruz ama benim irdelemek istediğim şey, her problemin ameliyatsız çözülemeyeceği…

Bizler plastik cerrahlar olarak, öncelikle hastalarımızda etkin, mümkünse uzun ömürlü işlemler planlarız.

Yaptığımız işlemin etkisinin ve sonucunun kalıcı ve en doğru olduğundan emin olmak isteriz.

Herkese ve her duruma ameliyatsız küçük işlemlerle müdahale etmeyi doğru ve yeterli bulmayız.

Peki bizim estetik cerrahi önermemizin sebebi nedir?

Çünkü estetik ameliyatlar genel itibariyle sağlıklı ve güvenli çözümler sunar ve kalıcı dönüşümler yaratır.

Şimdi gelelim sosyal medyaya! Bütün bu kafa karışıklığını yaratan platforma!

Sosyal medyada sürekli sayfanıza düşen “10 dakikada kaş askılama, 5 dakikada burun kaldırma, meme doldurma” gibi reklamlar, sayfalar tabi ki aklınızı karıştırabilir.

Ve katılıyorum ki kimse de 10 dakikada çözülebileceği vaat edilen bir işlem için ameliyat masasına yatmak istemez.

Bu düşüncenin ve eylemin sonu maalesef ki hazindir. Müzeyyen Senar çalar fonda ve şöyle der; “kimseye etmem şikayet, ağlarım ben halime…”

Bilgi çağında yaşamayı iyi bir şey olarak kabul etsek de, bilgi kirliliği ve yanlış yönlendirmenin de o denli zararlı olduğu aşikar.

Haberin Devamı

O nedenle şimdi bana kulak verin.

Bir estetik plastik cerrah yüz germe ameliyatı olması gereken bir hastaya, daha kolay diye iple askılama önermez.

Buradaki kritik cümle ise ‘’yüz germe olması gereken hasta’

Neden?

İple askılama gibi son dönemlerde popüler olan işlemlerin kalıcılığı ancak aylar süresindedir.

Hasta, tabi ki bu işlemin kısa süreceğini ve etkinin bir ameliyat sonucu olmayacağını biliyor ve kabul ediyorsa, bence de sorun yok, yaptırabilir.

Ama hastalar arasında bu işlemi bir yerlerde yaptıran kişilere rastlıyorum ve sonucun, işlemin başında anlatıldığı gibi yıllarca sürmediğini farkettikleri için hayal kırıklığı yaşadığını görüyorum.

Başka bir örnek;

Bir estetik plastik cerrah ameliyat edilmesi gereken bir burun için dolgu önermez.

Neden?

Burun şekillendirmede dolgu kullanımının yeri vardır, fakat bu çok sınırlı bir alan.

Küçük boşluklar, minik kemerlerin gizlenmesinde ya da burun estetiği sonrası küçük deformitelerin giderilmesinde kullanılabilir.

Haberin Devamı

Ama burnu doldurarak şekillendirmeye çalışmak doğru ve etkin bir işlem değildir.

Kalıcılığı aylar süresinde devam eder ve çoğu burun dolgusu, burnu doldurduğu için güzelleştirmek şöyle dursun daha büyük görünmesine sebep olur.

Burun dolgusuyla belki sırtındaki eğriliği gidermiş olabiliriz. Fakat doldurulmuş, alından başlayan iri bir burun sonucuna ulaştırdığı için, aksine sonuçların vaad edildiği ince minik olmadığını fark edersiniz ve hayal kırıklığına uğrarsınız.

Yine bölgesel incelme ile ilgili bir sürü teknolojik cihaz mevcut. Bazıları az etkin bazıları çok etkin, benim de severek kullandıklarım var ama hiçbir bölgesel incelme cihazı benim ameliyatla elde edebileceğim sonucu çıkaramaz, çıkarsa zaten biz de liposuction yapmayı bırakır herkese bu cihazları öneririz.

Hastalarımla görüşmelerimde cihaz uygulamalarını ameliyat istemeyen ya da sosyal ve iş yaşamı bir ameliyat için uygun olmayan hastalarda sonuçlarının bir cerrahi liposuction işlemine eş değer olmadığını anlatarak öneriyorum.

Aynı örnekten devam edeyim…

Sosyal medyada duyunca “aa ne güzelmiş” dedirten, ancak görüldüğü yerde kaçılması gereken bir şey de “lokal anesteziyle 10 litre yağ alma” gibi reklamlar!

Siz siz olun sosyal medyaya karşı uyanık olun.

Hızlı ve ucuz vaadler fiyaskoyla sonuçlanır. Kendinizin, bedeninizin, yüzünüzün kıymetini bilin. İyi araştırın ve muhakkak estetik plastik cerrahlardan destek alın.

Nasıl o yılları kolay ve bir çırpıda yaşamadıysak ve o izler, sarkmalar bir anda gelip yerleşmediyse; onlarla vedalaşmak da bir anda ve tabiri caizse iki iple, bir kaç iğneyle olamaz.

Bir estetik plastik cerrah sadist midir şimdi siz karar verin.

Gerçeğe sadakatle… Haftaya görüşmek üzere…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder