Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Gergin yüzlerden doğal ifadelere... Estetik yüz cerrahi uygulamalarında değişimler
HABERİ PAYLAŞ

Gergin yüzlerden doğal ifadelere... Estetik yüz cerrahi uygulamalarında değişimler

Yüz, cerrahi uygulamaların en çok yapıldığı alanlardan biridir. Ancak 90'lı yıllardan bu yana ciddi değişiklikler olduğu da aşikar. Anımsarsınız aşırı gergin suratlar, kalkık kaşlar 90'lı yılların güzellik anlayışında iz bıraktı. Neyse ki bu anlayış yerini doğallığın zarafetine bırakarak, kayboldu gitti.

Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu bu soruyu masaya yatırdı; estetik yüz cerrahisi uygulamalarını sizler için yazdı.

Güzellik ve gençlik, insanoğlunun hayat sahnesine çıktığı andan itibaren gündemi meşgul ediyor. Antik Mısır'da kadınları güzelleştiren iddialı takılar, Mezopotamya'da gözleri belirginleştiren sürmeler ve 16. yüzyılda İngiltere'de asaleti simgelediği inanışı üzerine yüze sürülen beyazlatıcı zehirli tozlar hepsi güzelleşmek ve gençleşmek uğruna idi.

Haberin Devamı

Günümüzde ise cilt yenileyen kremler, güzellik verici sağlıklı beslenme programları ve maskeler gençlik pınarının daha çok akması için. Peki tüm bu çabalar plastik cerrahi uygulamalarını gölgeliyor mu?

Yüz gençleştirme ameliyatları 90’lar kadar revaçta mı?

Yüzde uygulanan plastik cerrahi işlemler eskisinden daha popüler. Bunun nedeni tıp teknolojisinin daha gelişmiş olması ve tedavilerin hızlı, az acılı ve başarılı sonuçlar vermesi. Ve elbette azalan ekonomik maliyetler. Ayrıca günümüzde cerrahi işlemler artık birer tabu değil. İnsanlar yaptırdıkları uygulamaları söylemekten çekinmiyorlar.

İnsanlar yaşlanmayı kontrol etmek istiyorlar

Tüm bu çabalar; sağlık, canlılık ve güçlenmeye odaklanarak, harika görünmek ve sonucunda iyi hissetmek anlamına geliyor. Hasta profilinde, artık yaşlanma sürecini kontrol altına almak isteyen eğitimli kişileri görüyoruz. İnsanlar, yüksek teknoloji ürünü cilt bakımı ve güneş gibi yıkıcı sonuçları olan sorunlar konusunda ciddi bilgi sahibiler. Ve araştırmalar kişilerin 30 yaşından önce özellikle yüzleri için koruyucu önlemler alarak gençlik uygulamalarına başladıklarını gösteriyor. Ve herkes bu hassasiyeti doğal görünümlerini uzun süre korumak amacıyla gösteriyor.

Gergin yüzlerden doğal ifadelere... Estetik yüz cerrahi uygulamalarında değişimler

Yüzdeki en yaygın işlemler nedir?

Bu işlemleri cerrahi olanlar ve olmayanlar olarak ikiye ayırıyoruz. Cerrahi olmayanlar da en yaygını botolinum toksin enjeksiyonlarıdır. Estetik yüz cerrahisi işlemlerinden en sık yapılanları ise; burun, göz kapağı ve yüz germe ameliyatlarıdır.

Haberin Devamı

Son on yıldır olduğu gibi, en yaygın cerrahi olmayan prosedür botulinum toksin enjeksiyonudur. Bildiğiniz üzere üst yüz ve alın kırışıklıklarını tedavi etmek için şu anda botokstan daha iyi bir uygulama bulunmamaktadır. Bu, gerçekleştirmesi dakikalar süren basit bir uygulama. Ancak etkisi çok güçlü ve sonuçları dört ila altı ay sürüyor.

Cerrahi olarak yüzde gerçekleştirdiğimiz en yaygın prosedürler ise rinoplasti dediğimiz burun estetiği ve yüz germe ameliyatlarıdır. Rinoplastiyi, burun şeklini daha estetik hale getirmek için yapıyoruz. Yüz germe işlemi ile de sarkmayı önleyerek cildin daha genç ve sağlıklı görünmesini sağlıyoruz. Tüm dünyaya baktığımızda ise araştırmalar en çok meme büyütme ameliyatının ardından burun estetiği ameliyatının yapıldığını gösteriyor.

Estetik plastik ameliyatları 20 yıl öncesine göre daha az pahalı mı?

Bildiğiniz üzere cerrahların ücret talepleri farklılık gösteriyor. Fiyat, coğrafi konuma, cerrahın deneyimine bağlı olarak değişmektedir. Ancak her zaman en pahalı cerrahın en iyisi olduğu sonucuna varmak doğru olmaz. Yine de maliyetlere baktığınızda estetik ameliyatların 20 yıl öncesine göre daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Gergin yüzlerden doğal ifadelere... Estetik yüz cerrahi uygulamalarında değişimler

Son beş ila 10 yıl arasında yüzdeki plastik cerrahide gelişmeler nelerdir?

Son 10 yılda rinoplasti cerrahisi büyük gelişim gösterdi. Hem tıbbi uygulamalar hem işin felsefesi daha olumlu sonuçlar almamızı sağlıyor. Dijital görüntüleme, rinoplasti planlamasının giderek daha önemli bir unsuru haline geldi ve ameliyat öncesi konsültasyonun önemli bir bileşeni haline geldi.

Yüz germe prosedürlerindeki ilerlemeler ise büyük ölçüde hastaların talepleri ve istekleri tarafından yönlendiriliyor. Yirmi yıl önce, en sıkı yüz germeyi yapan cerrah işin en iyisi olarak kabul ediliyordu. Bugün ise bu önemli değil. Önemli olan cerrahın çok daha doğal görünümlü sonuçlar elde etmesi, yara izi ve iyileşme sürelerini en aza indirmesi. Nitekim, son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar, daha esnek bir cilde sahip genç hastaların, yüz germe işleminden sonra daha iyi ve daha uzun sonuçlar elde ettiğini ortaya çıkarıyor.

Son yıllarda büyük bir eğilim, yüz gerdirme operasyonlarının otolog yağ transferi ile birleşmesidir ve bu da yaşlanma ile ortaya çıkan hacim kaybını gideriyor. Birçok cerrah, cildin lazerle yeniden tazelenmesi dahil olmak üzere cilt tedavilerini birleştiriyor.

Bütün ameliyatlar risklidir, ancak kozmetik ameliyatlar daha güvenli midir?

İyi bir cerraha karar verdiğiniz sürece, kozmetik cerrahinin her zamankinden daha güvenli olduğunu kesinlikle düşünüyorum. Sertifikalı, hijyenik koşulları uygun deneyimli bir ekiple yapılan ameliyat her zaman güvenlidir.

Onbeş yıl önce, bir burun prosedürü sonunda hasta iki ila üç gün hastanede kalıyordu. Bugün, ameliyat sonrası gerekli hallerde bir gece misafir ediyoruz, bazen de işleme göre akşam hastayı evine taburcu ediyoruz.

Gergin yüzlerden doğal ifadelere... Estetik yüz cerrahi uygulamalarında değişimler

Her hastanın plastik cerrahiyi istemek için farklı nedenleri olsa da, aşağıdakiler en tipik olanları:

  • Genetik: Bazen hasta, çarpık bir burun veya yıllarca kendini kötü hissettiren anormal derecede büyük kulaklarını genlerinden miras alıyor. Plastik cerrahi bu özellikleri kesinlikle daha iyi hale getirebilir.
  • Yaşlanma önleyici: Cilt bakım kremleri ve sağlıklı beslenme şekli uzun süre yaşlanma belirtilerini engelleyebilir. Ancak bir yerden sonra yüz germe gibi bir plastik cerrahi prosedürü, kırışıklıkları ve boyun derisini eski haline getirmek için zorunludur.
  • Güneş hasarı: Geçmiş kuşaklarda insanlar güneşin cilde zarar verdiğini bilmiyorlardı. Bu, birçok insanın yaşlılık lekeleri, sarkma ve istenmeyen çiller gibi sorunlar yaşamasına neden oldu: Bir yüz germe veya kimyasal soyma prosedürü, bu sorunları düzeltmek kullandığımız iki yaygın plastik cerrahi prosedürdür.
  • Yara izleri: Yüzdeki ya da vücudun başka bir görünür kısmındaki bir yara izi, benlik saygısı üzerinde yıkıcı bir etki yapabilir. Olası plastik cerrahi tedavilerinde yer alan dermal dolgu maddeleri, lazerle cilt yenileme ve mikrodermabrazyon bulunur. Bu, kişiyi rahatsız eden geçmişin izlerini yok ettiğimizi gösterir.
  • Göz kapağı düşmesi, göz kapar çevresi kırışıklıkları en çok muzdarip olunan sorunlardandır.
  • Kariyer ilerlemesi: Bazı meslekler, özellikle sahne sanatlarındaki veya sürekli iletişim halinde olanlar, diğerlerine göre daha genç ve çekici bir görünüme ihtiyaç duyarlar.

Yine burada, “selfie”nin etkisinden bahsetmemiz gerekir. Amerikan Yüz Plastik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Akademisi tarafından yapılan yıllık ankette, doktorların yarısından fazlası, selfie'lerde daha iyi görünmek isteyen hastaları olduğunu belirtti. Bu, yüz germe veya burun estetiği istemenin, selfie çekimleri başladığından bu yana artış göstermiş olduğu anlamına geliyor.

Gençliğin çeşmesi sonsuz değil. Bu yüzden nasıl incelikli bir şekilde yaşlanacağınıza karar vermelisiniz. Tercihiniz akıllı bir yol ya da bilgisiz yol izlemek olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder