Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Güzel kalalım
HABERİ PAYLAŞ

Evde kalmanın en iyi yanlarından biri daha önce vakit ayıramadığımız şeyler için zaman yaratabilmemiz. Egzersiz yapmak, hep ertelediğimiz düzenlemeleri organize etmek ya da değişik bir tarifi denemek... Benim gibi hayatı sürekli ameliyatlarda geçen bir plastik cerrah için ise bunların yanında bol bol okumak anlamına geliyor. İşim estetik olduğu için konunun tarihsel sürecini de önemsiyorum. Konu güzelleşmek olduğuna göre size tarihte önemli gelişmelere imza atmış ve bugüne ulaşmamızı sağlamış uygarlıklardan minik örnekler vermek istedim. Konu keyifli vakit geçirmek için ideal.

Haberin Devamı

Güzellik üzerine konuşmak en az güzelliğin kendisi kadar ilgi çekiyor. Öyle ki tarih boyunca insanların özellikle kadınların kendilerini güzelleştirme çabalarına hayranlıkla tanık olduk.

Toplumda itibarlı bir konuma sahip olmak, eş bulmak, ekonomik statüyü güçlendirmek gibi pek çok nedeni olan bu serüvene şöyle bir bakalım.

Antik Mısır

Güzel kalalım

Antik Mısır’ın gizemleri çok fazla. Bunlardan güzelliğe dair olanlarının çoğunu biliyoruz. Mısır İmparatorluğu’nun en erken döneminden (MÖ 6000) itibaren tüm sosyal sınıflardan erkek ve kadınlar göz kalemi, göz farı ve ruj kullandılar. Anımsayalım; Kleopatra ve Nefertiti güzellikleri ile büyülemenin yanında ikisi de mavi göz farlarıyla tarihe geçtiler.

O dönem ağır göz makyajının asıl nedeni güzel görünmekti. Aynı zamanda göze sürülen mineral içerikli boyaların mikroptan ve nazardan koruduğuna inanıyorlardı. Yine ilk süt banyosu Antik Mısır’da yönetici sınıfı tarafından sağlıklı kalmak için kullanıldı. Bal değerliydi ve zengin sınıflar arasında çok revaçtaydı. Keza zeytin ve badem yağları da güzellik reçetelerinde sıkça yer alıyordu.

Antik Roma

Güzel kalalım

Antik Roma’nın kıyafet ve ayakkabı tasarımları günümüzü etkilemeye hala devam ediyor. Bu dönemde saç ve makyaj tarzları sınıfsal ayrımı belli ediyordu. İlk başlarda dinsel ritüeller için yapılan makyaj sonradan moda gereği olağanlaştı. Özellikle saçlarda kabarık stil gözdeydi. Romalılar beyaz tenin sınıfsal ayrıcalık olduğunu düşünüyordu. O nedenle ciltlerini beyazlatıp kadınlarda pembe allık kullanımına önem veriyorlardı. Peruk kullanımının yaygın olduğu Antik Roma meslek olarak ilk makyözlerin çıktığı dönem olarak da biliniyor.

Haberin Devamı

Maya Uygarlığı

Mayalar kadim kültürleri ve ilginç alışkanlıkları ile hala sırlarını koruyorlar. Maya toplumunda kafa yapısı büyük önem taşıyordu. Kafa tasının hafif uzun ve yukarı doğru gelişmesi için yeni doğan bebeklere tahta bağlıyorlardı. Yine dişlerine yapıştırdıkları yeşim taşları da çocukluktan yetişkinliğe geçişi simgeliyordu. Mayaların avokado maskesini sıklıkla kullandığını da belirtelim. Bal ve avokado karışımından oluşan maskeyi cilt temizliği için tercih ediyorlardı.

Çin Hanedanlığı

Dünya üzerinde hüküm süren tüm uygarlıkların güzellik üzerine kendi fikirleri vardır. Ancak her biri kendi kültürü ve inanışları çerçevesinde kendine özgü bir standart geliştirdi. Tarihte her zaman önemli yere sahip olan Çin medeniyeti de bu konuda geniş ve değerli bir hazineye sahip. Çinli kadınların güzellik sırları hala kullanılıyor. Tang Hanedanlığı’na ait bir mezardan çıkan kemik saç tokası, tarak ve bir kutu beyaz yüz tozu güzelliğe dair kalanlardan.

Haberin Devamı

Orta Çağ Avrupası

Orta Çağ’da makyaj yapmak belirli dönemlerde yasaktı. Büyücülük, cadılık gibi kavramlar nedeniyle kadınların makyaj yapması istenmiyordu. Ancak bu yine de kadınların doğal yollarla kendilerini güzelleştirmelerine engel olmadı. Çilek ve pancar özü ile dudak boyama o döneme ait bir ritüel olarak tarih sayfalarına geçti. Yine bu dönemde beyaz ten çok modaydı. Bu yüzden siyanür gibi zehirli maddelerle cilt açma işlemleri de yapılıyordu.

Osmanlı Dönemi

Osmanlı döneminde de tıpkı diğer kültürlerde olduğu gibi güzellik elbette her dem gözdeydi. Kadınların hamam sefaları bir ritüel gibiydi. Toplum hayatında yerleri kısıtlı olan kadınlar bu sayede aynı zamanda sosyalleşiyordu. Keselenmek bu kültürden doğdu. Soyma işlemi olarak cildi tazelemekte iyi sonuçları olan keselenmek hala tercih ediliyor. Yine kına ve kil saç güzelliği için önem taşıyordu. Kadınlar bakım seremonilerinde bunları özenle kullanıyordu. Cilt bakımı için özel önem taşıyan diğer şey ise güldü. Gül suyu parfüm niyetine kullanılırken yağı, masaj ve bakımlarda kullanılıyordu. Bu seremoni hala devam ediyor ve gül günümüzde de değerini koruyor.

Sağlıklı günler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder