Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Güzelliğin altın oranı
HABERİ PAYLAŞ

Güzelliğin altın oranı

Gündemde olan pek çok ünlünün, özellikle Hollywood yıldızlarının mükemmel derecede güzel yüzlere ve vücuda sahip olduğunu görüyorsunuz. Ancak alıcı gözle baktığınızda bu güzelliklerin pek çoğunda sağlıklı beslenme, düzenli kişisel bakım ve sadakatle yapılan antrenmanlar görebilirsiniz. Elbette zaman zaman plastik cerrahinin mucizevi dokunuşları da katkı sağlıyor.

Sürekli olarak gündeme taşıyorum. Sosyal medya bu güzellikleri paylaşmanın yanı sıra ilham verici de oluyor. Pek çok faydalı içerik bizi besliyor. Bazı zamanlarda ise bilinçli olmayan kullanım sonuçları bir dayatma olarak da algılanabiliyor. Bu nedenle içerikleri takip ederken sağlıklı olanları seçmekte fayda var.

Haberin Devamı

Peki doğuştan olmasa bile sonradan çok güzel olmak mümkün müdür? Sizin için harika olan görüntüye ulaşmak için plastik cerrahi tek başına yeterli midir?

Bu soruların yanıtı kesinlikle ‘hayır!’. Tek başına plastik cerrahi sizi güzel yapmaz. Bazı durumlarda sağlıklı bir sonuç almanızı ve estetik bir bütünlük elde etmenizi sağlar. Bunu yaparken sizin varlığınızı, yani bedeninizi ve kişiliğinizi unutmaz. Anatominiz, yaşam koşullarınız pek çok bileşenle birlikte bu sonuca ulaşmada etkendir. Diğer türlüsünü düşünmek hayalperestlik olur.

'Mükemmel' görünüm nedir ve ulaşılması mümkün müdür?

Güzelliğin altın oranı

Güzelliğin altın oranının sık sık duyduğunuza eminim. Bu kavram çok eski zamanlardan beri kullanılıyor. Kavrama ilk kez milat öncesinde, Yunan medeniyetinde rastlıyoruz.

Günümüzde Antik Yunan’ın en büyük heykeltıraşı olarak kabul edilen Phidias (Pheidias) altın orana ismini vermiştir. Bu oran, Phi (Fi) olarak tanımlanır ve Φ semboli ile temsil edilir. Matematikçi Mark Barr, altın orana Phi ismini veren kişidir.

Altın oran matematikte, “iki farklı miktarın toplamının miktarların büyük olanına oranı ile aynı ise altın orandır” olarak tanımlanıyor. Bu kavram mimariden müziğe pek çok alanda estetiğin ölçütü olarak kullanılıyor. Bir nevi güzelliği temsil ediyor.

Algı değişiyor

Güzelliğin altın oranı

Modern hayatın özellikle dijital dünyanın güzellik anlayışı değişiyor. Klasik olarak tanımladığımız güzeller artık demode kalabiliyor. Bu aslında çok normal. Ana tanrıça heykellerini anımsayın, bereketi temsil eden obez kadın o zamanlarda güzel olarak tanımlanıyordu.

Haberin Devamı

Peki başa dönelim: Plastik cerrahi altın oranı size verebilir mi? Elbette oranlar konusunda plastik cerrahi size yardımcı olacaktır. Çok büyük, eğri burnu düzeltmek, kepçe kulağı daha estetik hale getirmek ya da asimetrik bir dudağı daha düzgün bir forma sokmak için elinden geleni yapacaktır. Ancak sizi doğru ışıklar ve makyaj altındaki instagram filtresi ile bir kameradan yansıyan kusursuz güzelliğe eriştirmek konusunda her zaman başarılı olamayacaktır. Çok geniş bir alnı daraltmak, çok küçük bir çeneyi büyültmek bazı durumlarda mümkün olmayabilir. Çünkü bu gerçekçi ve ulaşılabilir bir sonuç değildir. O yüzden hedefleri belirlerken sonuçları da düşünmelisiniz.

Mükemmellik ulaşılması imkânsız olduğu için çoğu zaman mükemmeldir. Bu yüzden var olan doğal güzelliğinizin mükemmel olduğunu kabul etmelisiniz. Doğal güzelliğinizi korumaya ve ona iyi bakmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder