Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Neden kilo alırız?
HABERİ PAYLAŞ

Yaz geliyor. Hazır hayat normale dönmeye başlamışken biraz bedenimizle ilgilenmeye ne dersiniz?

Hayatın yavaşladığı bir dönemden geçtik, geçiyoruz. Yaşam biçimlerimiz de farklılaştı. Mesela, normalde gündelik hayatta dışarıda zamansızlıktan atladığımız ya da geçiştirdiğimiz öğünler bu süreçte geri geldi. Hatta çoğumuzun porsiyonları büyüdü ve zenginleşti. Ayrıca dizi ve film keyfi yaparken eşlik eden atıştırmalıklar eklendi.

Porsiyonlar büyüdü

Neden kilo alırız

Evde geçirdiğimiz süreçte hem beslenme miktarının artması hem de hareket miktarımızın azalması vücutta yağlanmaya neden olabiliyor. Özellikle 30 yaş üzerinde metabolizmanın da yavaşlaması ile kilo alma süreci daha sık görülüyor.

Haberin Devamı

“Neden kilo alırız” sorusunu ise vücudumuzda bulanan yağ hücrelerinin depolanma ve yakılma hızlarının yavaşlaması olarak açıklayabiliriz. Yani yaş aldıkça yağ hücrelerinin lipit döngüsü olarak tanımladığımız bu döngü giderek zayıflar ve bu da kilo alımını artırır.

Lipit döngü

Neden kilo alırız

Kısacası lipit döngünün yavaşlaması ile yaşam biçiminizden bağımsız olarak zamanla oluşan bir kilo alma durumu oluşuyor. Ancak bu spor ya da diyet yapmayacağız anlamına gelmemeli. Çünkü yaş aldıkça kilo alımını engellemenin en kesin yolu kalori miktarını azaltmaktır. Ama bundan daha da önemlisi lipit döngünüzü hızlandırma zorunluluğu. Bunu da sadece spor ile sağlayabiliyoruz.

Bölgesel kilo alımı

Yağlanma ya da kilo alma özellikle bazı bölgelerde kendisini daha çok gösterir. Bu durum herkesin vücut tipine bağlı olarak değişir. Gen hikayemizden tutun kendimize nasıl baktığımıza kadar pek çok faktör yağlanmayı belirler. Yağlar belli bölgelerde birikmeyi severler. Özellikle yağ dokularının sıklıkla görüldüğü bölgeler karın, basen, kalça ve üst bacaklardır. Bu bölgelerde alınan kilolar hemen fark edilir.

Yağ hücreleri kıymetlidir

Neden kilo alırız

Bizim için zaman zaman hayatı zorlaştıran normal düzeylerdeki yağ hücrelerinin insan hayatı için çok önemli olduğunu belirtmeliyim. Vücudumuzda iki farklı yağ hücresi vardır. Kahverengi yağ denilen özel yağ hücreleri ile beyaz yağ hücreleri. Kahverengi yağ hücreleri daha fazla enerji harcadıkları için kilo verme sürecinde önem taşırlar.

Haberin Devamı

Kahverengi yağ dokusunun bebeklerde ve kış uykusuna yatan bazı canlılarda olduğunu biliyoruz. Yetişkinlerde de vardır ancak miktar olarak azdır. Bu dokunun görevi uzun süreli aç kalınması halinde metabolizmanın hayatta kalmasını sağlamaktır. Vücutta kahverengi yağ dokusunun bol olduğu yerler bacak içleri, bel ve basendir. Spor ve diyete dirençlidir.

Tıpkı diğer hücreler gibi yağlar da hayatımızın devamı için çok özel işlevlere sahip. Şu hepimizin çok sevdiği vitaminler yağ hücrelerinde saklanır. Yine bizim için çok değerli olan kök hücreler yağ dokusunda yer alır. Yağ asitleri sinir hücrelerinin etrafını saran kılıfta yer alır böylece refleks ve hafıza da görevlerini yerine getirir.

Yağlar kemiklerimizi korur eser miktarı vücuda estetik bir görüntü verir. Ancak belli miktardaki yağdan söz ediyorum. Eğer vücudunuzdaki yağ oranı yüzde 25’i geçtiyse tehlike çanları çalıyor demektir.

Sağlıkla kalın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder