Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Kepçe kulak estetiği: Otoplasti Nedir?
HABERİ PAYLAŞ

Kepçe kulak estetiği: Otoplasti Nedir?

Özellikle çocukluk döneminde kabusu olan kepçe kulak problemi bu haftaki yazımın konusu.

OTOPLASTİ NEDİR?

Otoplasti, kulak kepçesinin veya dış kulağın şekil bozukluğunu gidermek için cerrahi olarak yapılan işleme verilen isimdir. Amaç, asimetrik, dışa bakan kulak kepçesini daha estetik bir görünüme çevirmektir.

NEDEN KULAK ESTETİĞİ YAPILIR?

Dış kulağın işitmede önemli bir işlevi vardır. Ve bu görev ses dalgalarının kulak yoluna doğru iletilmesidir.

Ancak kişinin görünüşünde kulakların duruşu ve pozisyonu çok önemlidir . Kulak kepçesinin dışa doğru açıklığının çok belirgin olması can sıkıcı olabilir.

Haberin Devamı

Kulaklar başa yaklaşık 21-30 derecelik bir açıdadır.

Kulaklarımızın başımızla ilişkisi u açının üzerinde ise kulak kepçesinin "dışarı doğru bakması-sivrileşmesi yada halk arasında ki tabiri ile kepçe kulak şeklini alır.

Kepçe kulak estetiği: Otoplasti Nedir

Özellikle çocukluk ve erken gençlik döneminde bu durum, şirin gözükse okulda ve sosyal alanda çocuklar arasında alay konusu olabilir. Bu da çocukta ileriki yaşını bile etkileyecek psikolojik sıkıntıya neden olabilir.

Hatta bazı bazı araştırmalar, kepçe kulaklara sahip olmanın düşük benlik saygısı, izolasyon ve güven eksikliğine yol açtığını gösteriyor.

İşte bunun çözümü için kepçe kulak estetiği ameliyatını öneriyorum.

Kepçe kulak ameliyatının bence en önemli başlığı ameliyatı ne zaman yapmamız gerektiğidir.

TEDAVİ NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Otoplasti yaptırmak için en uygun zaman, bir çocuğun 5-6 yaşlarında olduğu ve kulaklarının büyümesinin yüzde 90 tamamlandığı zamandır.

Bu zamanda yapılan ameliyat ile sosyal çevresinde ve okulda kepçe kulak olmanın yaratabileceği olumsuz durumların da önüne geçmiş oluruz.

Bu, önerilen en erken yaştır.

Ancak bundan sonra kişi her yaşta kepçe kulak ameliyatı ola-bilir. Yani yetişkinlere de kepçe kulak ameliyatı yapıyoruz.

OTOPLASTİ NASIL OLUR?

Otoplasti ameliyatı çocuklarda genel anestezi altında yapılır erişkinlerde ise lokal anestezi ya da genel anestezi altında yapılabilir.

Kulak arkasından yapılan kesi ile bu alanda yanlış açılanmış kıkırdaklar ortaya çıkarılır. Dikiş ve kesi yöntemleri ile bu kıkırdaklar yeniden şekillendirilir. Ameliyat sırasında kesiler ve dikişler kulak arkasında gizlenir. Bazı durumlarda kıkırdak fazlası alınır. Ameliyat yaklaşık 45 dk -1 saat arasında sürer.

Haberin Devamı

İZ KALMAZ

Kulak arkasına gizlenen önden zaten görünmeyeceği gibi oluğa yerleşen iz zamanla solar ve fark edilmez.

Ameliyattan sonra kişi özel bir tip tenisçi bandajı takar. Bu bandı 3 hafta kullanır. Bu bant yeniden şekillendirilen kıkırdaklarınızı travmadan koruyarak yapılan işlemin etkisini kalıcı kılar. Böylece ameliyat sonrası kulakların şeklinin bozulmasını önlenir .

AMELİYATTAN SONRA NELER OLUR?

Kulakta birkaç gün hafif farkındalık olabilir. Kepçe kulak ameliyatı ağrı anlamında oldukça konforlu bir işlemdir. Bazı durumlarda hafif morluk ya da ödem görülmesi olağandır. İlaçlarla bu durum kontrol altında tutulur ve hızla geçer. Kısa zamanda hasta sosyal hayatına geri döner.

İlk haftadan sonra yıkanabilirsiniz.

Spor ve yoğun aktivite dolu gündelik hayatınıza kulaklarınızı travmadan uzak tutmak kaydıyla ilk hafta sonra başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sağlıklı günler dilerim...

Ödem: Hafif-orta

Dikiş: Yok

İz: Yok

Normal Hayat: İki hafta sonra sosyal hayatınıza dönebilirsiniz.

Etkinlik: Yıllarca kalıcılık.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder