Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Plastik cerrahlar, medikal estetik uzmanları ve dermatologlar arasındaki fark
HABERİ PAYLAŞ

Plastik cerrahlar, medikal estetik uzmanları ve dermatologlar arasındaki fark

Medikal estetik uzmanı bir doktor meme büyütme operasyonu yapabilir mi? Peki dermatologlar burun ameliyatı yapar mı? Soruların yanıtı hayır! Estetik ameliyatları sadece plastik cerrahlar yapar!

Sosyal ortamlarda, genellikle yeni tanışmalarda birkaç klişe soru sorulur. Yaşımı ve mesleğimi duyduklarında, şaşkınlıklarını gizleyemezler. Elbette hem mesleğimden ötürü mutluluk duyuyorum hem de çok genç olduğumu düşündüklerini söylediklerinde.

Tahmin edeceğiniz gibi plastik cerrah olduğum için zaman zaman kendime de bazı yaşlanma önleyici uygulama yapıyorum. Hem kendime duyduğum saygının gereği hem yaptığım işin ne kadar doğru olduğunu göstermek ama özellikle de sevdiğim için bazı uygulamaları keyifle kullanıyorum. Faydasını görüyorum.

Haberin Devamı

Etrafımdaki çok kişi plastik cerrah olduğum için “Burnumda hafifi bir eğrilik var acaba ameliyat olsam mı? Şu aralar fazla kilo aldım fazla yağlarım için ne önereceksin?” tarzında pek çok soru sorar. Diğer sorular ise sence ‘Nuri Alço’da botoks var mı?” tarzında olur. Keyifli sorular ama yanıtları gerçekten önem taşır.

Plastik cerrahlar, estetik ve rekonstrüktif cerrahi konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Önce plastik bir cerrah olarak uzmanlaşmadan önce genel cerrahlar olarak eğitim almaları gerekir. Ancak genel olarak toplumda plastik cerrahların, medikal estetik doktorlarının ve dermatologların uzmanlık alanları ve rolleri arasında karışık olduğunu biliyorum. Bu karışıklığı bu yazıda hepimiz için sonlandıralım.

MEDİKAL ESTETİK UZMANLARI PRATİSYEN HEKİMLERDİR

Medikal estetik doktorlar veya bazen estetik doktorlar da denilen, estetik alana özel ilgisi olan ‘pratisyen’ hekimlerdir. Bu alanda çalışmak ve eğitim almak için sertifika kurslarına katılırlar. Estetik doktorlar botulinum toksini enjeksiyonu, dermal dolgu maddeleri, kimyasal soyma, çeşitli lazerler ve kilo verme programları gibi cerrahi olmayan prosedürler sunar.

Bana göre, medikal estetik doktorlarının bu alanda iyi işler çıkarmak için becerilerini artıracak çok fazla pratik yapmaları gerekir. Ayrıca farklı eğitimlerle alanındaki beceri ve deneyimlerini geliştirmesi de faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Plastik cerrahlar, medikal estetik uzmanları ve dermatologlar arasındaki fark

DERMATOLOGLAR CİLT UZMANLARIDIR

Öte yandan, dermatologlar cilt hastalıklarının tedavisi konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra dermatoloji alanında uzmanlık eğitimi alırlar. Günümüzde pek çok dermatolog, aynı zamanda dermal dolgu maddeleri ve çeşitli lazerler gibi estetik prosedürler de sunmaktadır. Artık insanlar taze ve gençleşmiş görünmek istiyorlar, bu yüzden deyim yerindeyse zamanı geri döndürecek profesyonelleri aramaları doğal. Pazarda çok fazla talep olduğu için pratisyen hekim ve dermatologlar da bu alanda uygulamalar yapmaktadır.

ESTETİK AMELİYATLARI SADECE PLASTİK CERRAH YAPAR!

Plastik cerrahlar ise estetik ve rekonstrüktif cerrahi konusunda uzmanlaşmış doktorlardır. Tıp fakültesini bitirirler. Plastik bir cerrah olarak uzmanlaşmadan önce genel cerrahlar olarak eğitim alırlar gerekir. Sonrasında da plastik cerrahi alanında uzmanlaşırlar ve hastanın görünümünü değiştirebilen ameliyatları gerçekleştirir.

Haberin Devamı

Sadece burun, göğüs büyütme, liposuction veya yüz germe gibi işlemler yapmakla kalmazlar. Ayrıca yarık damak gibi doğum kusurları, kaza veya yanıklardan kaynaklanan izler için de rekonstrüktif işlemler yaparlar.

SAĞLIK BAKANLIĞI YÖNERGELERİ

Sağlık Bakanlığı, patlayan estetik endüstrisini düzenlemek için, medikal estetik doktorlar, dermatologlar ve plastik cerrahlar için düzenleme yapmış durumda. Örneğin, bir dermatolog ya da medikal estetik hekimi cerrah olmadığı, gerekli nitelikler ve eğitime sahip olmadığı için göğüs büyütme ameliyatı yapamaz.

Umarım bu yazı uzmanlık alanları farklı olan hekimler arasındaki farkı az da olsa açıklığa kavuşturmuştur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder