Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Saç dökülmesine dair her şey!
HABERİ PAYLAŞ

Saç dökülmesine dair her şey!

Merhaba, bu hafta sizinle havalimanındaki kafası bandajlı erkeklerin İstanbul’a gelme sebebini konuşalım.

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDİR?

Aslında saçlarımız yaşam boyu sürekli dökülür. Günlük ortalama 100-150 tel dökülmesi normal kabul edilir. Bu dökülen saç tellerinin yerine ortalama 8-10 hafta içinde yenileri çıkar. Ancak çoğunlukla kalıtsal faktörler, beslenme, stres, yaşam alışkanlıkları, vücudumuzdaki hormonal ve mineral düzeylerindeki dengesizlikler nedeniyle saç dökülmesi artabilir ve bizim karşımıza bir hastalık bir problem olarak çıkar. Dökülme; süreç içinde yavaş yavaş da olabilir ya da belli bir dönemde aniden de gözlenebilir. Bu tamamen kişiden kişiye değişir.

Haberin Devamı

SAÇ DÖKÜLMESİNİN EN SIK SEBEPLERİ NELERDİR?

Saç dökülmesinin en sık nedeni; "Androjenic alopesi" yani erkek tipi saç dökülmesi olarak da adlandırılan genetik nedenlere bağlı saç dökülmesidir. Bu dökülme tipi adı da üzerinde daha çok erkeklerde ve az da olsa kadınlarda da görülür. Erkek tipi saç dökülmesi iki şekilde ortaya çıkar;

Birincisi erken başlayan yani 20’li yaşlarda başlayan tipi

Bir diğeri ise geç başlangıç olanı yani 40’lı yaşlarda başlayan dökülme tipidir.

Araştırmalar bir dökülme ne kadar erken başlarsa o kadar şiddetli yaşanacağını gösteriyor.

Yani dökülme ne kadar erken yaşlarda başlarsa o kadar çok saç kaybı olacaktır.

Eğer siz de saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız; hangi terimi kullanırsanız kullanın, saç köklerinizin küçülmesine ve sonunda dökülmeye neden olan genlere sahip olduğunuz anlamına gelir. Köklerin küçülmesi ergenlik ve ilk gençlik yıllarında başlar. Kalıtsal saç dökülmesi erkeklerde daha çok şakaklar ve tepeden başlar, kadınlarda ise dökülme alanları daha çok tepe bölgesinde gözlenir. Yine bazı deri hastalıklarında geriye dönüşü olmayan kalıcı saç dökülmeleri gelişebilmektedir. Tiroid hastalıkları gibi hormon düzensizliğine yol açan bazı hastalıklar da saç dökülmesine neden olabilmektedir. Gebelik döneminde hormon seviyesindeki farklılıklar nedeni ile kadınlarda saç dökülmesi gözlenebilmektedir. Çoğunlukla bu durum geçicidir. Anemi yani kansızlık özellikle kadınlarda gözlenen saç dökülmesinin en sık rastlanan nedenlerinden biridir. Anemi tedavisi ile saç dökülmelerinin durdurulması mümkün olabilmektedir. Vücutta demir, çinko gibi minerallerin eksik olması saç dökülmesine yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda mineral takviyesi yapılarak saçların dökülmesinin durdurulması mümkün olabilmektedir. Bazı yaşam alışkanlıkları da saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Bunların başında; düzensiz ve yetersiz beslenme, hareketsizlik, stres yer almaktadır.

Haberin Devamı

Yanlış saç bakım alışkanlıkları saç dökülmelerinin bir diğer nedenidir. Saçı sürekli çok sıkı toplama, yanlış yıkama alışkanlıkları, saçı kimyasal maddelere maruz bırakma örnek olarak sayılabilir.

SAÇ DÖKÜLMESİNİ ENGELEYEBİLİR MİYİZ?

Eğer saç dökülmesi kalıtsal değilse yani bir hastalığa bir hormonal duruma ya da vitamin ve mineral eksikliğine bağlı gelişen bir dökülme ise, bu tip dökülmelerin tedavisi var. Altta yatan sebebi çözmek saç dökülmesini azaltır, uygulanan tedavi ile de yeni saç uzaması sağlanır. Ancak sorun ilerlemeden tedaviye başlamak gereklidir.

Haberin Devamı

Öncelikle sağlıklı beslenmek, saçların beslenmesini sağlayacak içerikli besinler almak gerekli.

Beslenme önemli demişken saç sağlığı için faydalı olan gıdalardan söz edelim.

Folik asit içerikli brokoli, mısır gibi tahıllar, semizotu gibi omega 3ten zengin yeşil gıdalar ile demirden zengin kırmızı et tüketimi saç sağlığı için yararlıdır.

Anti-oksidandan zengin co-enzim q10, Omega 3 gibi yağ asitleri, doku iyileştirici özelliği olan lizin gibi aminoasitlerden zengin ürünler, özellikle B12 ,B5 ,E, D ve Biyotin gibi vitaminler, selenyum,çinko gibi eser elementler de yine dökülmeyi önler ve saçı besler.

SAÇ DÖKÜLMESİ DEVAM EDİYORSA TEDAVİDE NELER YAPIYORUZ?

Saçlarınız dökülüyor ve yapılan tedavi sonuç vermiyorsa çözüm SAÇ EKİMİ olacaktır.

Saç ekimi şuan dünyada saç dökülmesi ve saç kaybının tedavisinde en etkin yöntemdir.

Bunun dışında saç ekimine yardımcı tedaviler de mevcut ancak hiçbiri saç ekimi kadar etkin değildir.

Biz çoğunlukla bu tip tedavileri saç ekimi yaptığımız hastalarda uyguluyoruz böylece daha güçlü daha etki daha başarılı sonuçlar elde ediyoruz

BU SAÇ EKİMİ DIŞINDAKİ SAÇ ARTTIRICI TEDAVİLER NELER?

Saç ekimi işlemine destek olarak saç köklerine uyguladığımız PRP, mezoterapi, biyoaktif nano moleküler ve kök hücre tedavileri öneriyoruz.

Bu tedaviler saç ekimi işlemi ile birleştiğinde çok etkin sonuçlar ortaya koyuyor.

Gelin saç ekimi konusunun ayrıntılarını da haftaya ki konumuz olarak belirleyelim ve bakalım bu konuda tıp hangi aşamada?

Sağlıcakla kalın haftaya görüşmek üzere…

Sıradaki haber yükleniyor...
holder