Opr. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu Vücut şekillendirme ameliyatları
HABERİ PAYLAŞ

Vücut şekillendirme ameliyatları

Yaklaşık 50 kilo verdiğinizde ne olur? Hayal etmesi bile zor değil mi?

Bazı kişiler yaşam içerisinde farklı nedenlerle kilo alabilirler. Neden kilo alırız başka bir yazının konusu olsun şimdilik. Peki bu alınan kilolar hızla verilirse bedende neler yaşanır? Asıl irdeleyeceğimiz konu bu. Evet hızlı ve yoğun kilo verdiğimizde vücut sadece incelmekle kalmaz bazı bölgelerinde deri sarkma problemleri ile de karşılaşır.

Dramatik kilo kayıpları

İnsan hayatında fark edilen hacimsel değişikliklere neden olan kilo vermelere ‘dramatik kilo kaybı’ diyoruz. Dramatik kilo kaybı insan hayatında aynı zamanda yeni bir hayat anlamına da gelir. Yani 135 kilo olan bir hastanın ideal ölçüsü olan 65 kiloya düşmesi onun hayatında her açıdan yeni bir dönemin başlangıcıdır.

Haberin Devamı

Bu tip kilo vermeler vücutta önemli değişiklere neden olur. Sanılanın aksine cilt ve altındaki dokular değişen vücut şekline uyum sağlamaktan yoksundur. Bu nedenle ciltte sarkmalar ve buna bağlı olarak şekil bozuklukları oluşur.

İşte bu tip durumlarda ‘body contouring’ olarak da bilinen vücut şekillendirme ameliyatları yapmaktayız. Cerrahi vücut şekillendirmede, sarkan gevşemiş dokunun şeklini iyileştirerek kadın ise bedenini daha estetik ya da hastamız erkekse daha atletik, daha erkeksi bir vücut elde etmeye çalışırız.

Vücut şekillendirme bir dizi cerrahi prosedürü kapsar. Çünkü zayıflama sonucu vücudun farklı bölgelerinde farklı oranlarda sarkmalar oluşur. Bu operasyonları kombine şekilde yapabileceğimiz gibi tek tek de yapabiliriz.

Kısaca vücut şekillendirme prosedürleri:

Yüz germe: Orta yüz ve gıdıda oluşan sarkmaları,

Boyun germe: Boyun dokusundaki sarkmaları,

Göğüs dikleştirme: Göğüsteki sarkma sonucu oluşan düzleşmeyi,

Kol germe: Üst kol bölgesinde sarkmaları,

Karın germe: Karın üzerinde oluşan sarkmaları,

Alt vücut germe: Karın, kalça, iç ve dış uylukların sarkmalarını,

Gidermek için yapılır.

Nispeten yeni bir tıbbi alt uzmanlık olan vücut şekillendirme plastik cerrahisi, tek başına diyet veya kilo verme (bariatrik) cerrahisi yardımıyla yüksek miktarda kilo veren kişilerin estetik kaygılarını gidermek için geliştirildi.

Haberin Devamı

Her beden farklı zayıflar

Kilo verdikten sonra herkes aynı oranda gevşeme ya da sarkma problemi ile karşılaşmaz. Bunun nedeni cinsiyetinize, yaşınıza, genetiğinize, güneşe maruz kalma seviyenize, ağırlığın ne kadar eşit dağıldığına ve daha da önemlisi kilo verdikten sonra kendinizi nasıl hissettiğinize bağlıdır. Örneğin kadınlar erkeklere göre daha fazla sarkma ve gevşeme problemi yaşar. Bazıları genetik olarak daha az kolajene sahiptir. Görünüşünüzden memnun değilseniz, vücut şekillendirme ameliyatına ihtiyacınız olduğunu hissedebilirsiniz. Vücut şekillendirme ameliyatlarına yukarıda anlattığım nedenlerden ötürü, özellikle 40 yaş üzerindeki hastalar sıklıkla ihtiyaç duyuyor. Çünkü kilo alma süreci çoğu zaman bu yaş diliminden itibaren başlar. Ve kişinin bu durumla ilgili inisiyatif alması orta yaş dönemine rastlar. Aynı zamanda bu yaş bu yaş grubundaki hastalarda cildin gevşeme oranı çok yüksektir.

Haberin Devamı

Ameliyat Olmadan Önce Yapılması Gereken 7 Şey

Vücut şekillendirme ameliyatı düşünüyorsanız, lütfen bunlara dikkat edin:

· Kilonuzu en az altı ay boyunca sabitleyin. Nihai kilonuza ulaşmak vücut şekillendirme ameliyatınız sonuçları açısından çok önemlidir. Bu tip bir ameliyatı henüz nihai kilonuza ulaşmadan yapmaya kalkarsanız, kilo vermeye devam ettiğiniz için sarkma devam edebilir.

· İyileşme sırasında size yardımcı olacak güvenilir bir destek ağı oluşturun.

· İyileşmek için yeterince vaktinizin olduğundan emin olun.

· Zamanla solan hafif yara izleri kalacağını bilin.

· Eğer tüm ameliyatları olacak bütçeniz yok ise sizi en çok rahatsız eden bölgeye karar verin.

· Ameliyattan önce mutlaka sigarayı bırakın.

· İyileşmeyi hızlandırmak için protein alımınızı arttırın.

· Ve alanında tecrübeli bir cerrahı seçtiğinizden emin olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder