Oral Çalışlar Adalıların Milli Emlak’a çağrısı...
HABERİ PAYLAŞ

Adalıların Milli Emlak’a çağrısı...

Faytonların, akülü araçların bir düzene sokulmasını bekleyen biz Büyükadalılar, hepimizi şaşkına çeviren bir müdahaleyle karşılaştık.

Milli Emlak Müdürlüğü, Ada'nın kültürel etkinlikleri için Belediye'ye tahsis ettiği mekana (Çelik Gülersoy Kültür ve Sanat Merkezi'ne) el koymak için harekete geçti.

Adalar Belediyesi’nin bu merkezi 15 gün içinde terk etmesi istendi. Burası, 2010 yılında İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında desteklenerek, Adalar Vakfı ve Adalar Belediyesi ortaklığıyla açılmıştı. 2014 yılından itibaren de Adalar Kent Konseyi’nin yönetimindeydi.

Haberin Devamı

800 metre açık alanı, 100 metre kapalı alanı olan Çelik Gülersoy Kültür Merkezi, sayısız sergiye, toplantıya, sinema ve film gösterimine, konserlere ve atölyeye ev sahipliği yaptı.

Çekişmenin kurbanı: Kültür merkezi

Milli Emlak'ın, Adalar Belediyesi'yle çekişmesi, sivil toplum kuruluşlarının kullanımdaki, en etkin kültür alanını hedef haline getirmiş durumda.

Adalılar endişeli. Yetkililerin bir an önce bu tatsız duruma son verecek bir çözüm üretmelerini bekliyor.

Adalar Vakfı Başkanı Halim Bulutoğlu, endişeleri şöyle özetledi:

“Bu karar geri çekilmelidir. Bu merkez, Adalar’daki kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla oluşturuldu. Kent Konseyi tarafından, gönüllü emeğe dayanarak işletiliyor. Milli Emlak’ın meseleyi çözmek için süre uzatımına gitmesi ve gerekli adımlar için bildirimde bulunması yeterlidir.

Adalar’da Milli Emlak, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İBB’ye ait atıl durumda bulunan çok sayıda yer var. Onlar boş dururken işleyen bir kuruma el koymak, Adalıları cezalandırmak anlamına geliyor. Kültür alanı olarak plana işlenen bu alan, fonksiyonunu aynı işlevle sürdürmek zorunda. Bu nedenle yerel belediyenin ve Kent Konseyi’nin elinden alınması bir yok etme sonucunu doğuracak."

Bu girişim ilk değil, bir grup adalı tam 10 yıl önce Adalar Müzesi kurmak üzere harekete geçmiştik. İstanbul Dünya Başkenti 2010 kapsamında, İBB'nin Adalar Belediyesine tahsis ettiği Sofronios Köşkü’nü (eski mektep) müze yapacak tahsisatı da temin etmiştik. Maalesef partizanlık yüzünden bina geri alındı ve 10 yıldır boş bir halde yıkılmaya terk edildi. 15 yıl önce merkez yönetimine kayyum atanması sonucu Büyükada Turing Kültür Merkezi de kapanmıştı.

Haberin Devamı

Bulutoğlu çözüm için şunları önerdi:

"Merkezi yönetim ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Adalar’a etkinlikler için kullanılabilecek birden fazla kültür merkezi sözü var. Var olanın tasfiyesini değil, verilen sözlerin yerine agetirilmesini bekliyoruz.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder