Oral Çalışlar Avrupa’da ne kadar faşist varsa Putin’in yanında
HABERİ PAYLAŞ

Avrupa’da ne kadar faşist varsa Putin’in yanında

Putin’in Avrupa’daki faşist dostları, sıkıntılı. Ukrayna’nın işgaline yönelik yükselen öfke onları da tepki göstermeye zorluyor. Fransa’nın, İtalya’nın, Almanya’nın, Hollanda’nın, Avusturya’nın, Macaristan’ın aşırı sağcı ve ırkçı partilerinin tamamı, Putin ile dost. Temel meselelerde Rusya ile birlikte hareket ediyorlar.

Bu partilerin yöneticilerinin birçoğu Avrupa’daki Rus petrol şirketlerinden maaş alıyor. Bu partilerin birçoğu Rusya’dan maddi destek görüyor. Fransız aşırı sağcı partinin lideri Marie Le Pen, Putin ile Ukrayna hakkındaki görüşlerinin örtüştüğünü açıklamıştı. İşgalin ardından Putin ile birlikte çektirdikleri fotoğrafın afişlerini imha ettirdiği söyleniyor. Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN) 2015'te bir Rus bankasından 9 milyon Euro'luk kredi almıştı.

Haberin Devamı

Fransız aşırı sağcılarının Cumhurbaşkanı adayı Eric Zemmour, Putin’in görüşlerini savunuyor. Fransız eski başbakanlardan sağcı François Fillon da öyle. Fillon, seçimi kaybetmesinin ardından bazı Rus şirketlerinin yönetim kurulu üyeliğine getirildi. Fillon, Ukrayna’nın işgalinin ardından gelen tepkiler üzerine şirketlerdeki görevlerinden istifa etti.

İtalya'da Putin hayranı olarak tanınan aşırı sağcı “Liga” partisinin lideri Matteo Salvini, Moskova'ya yaptığı 9 ziyaretle biliniyor. Putin resmi olan tişörtle Kızıl Meydan'da verdiği pozla hatırlanan Salvini, Rusya'nın Kırım'ı ilhakını desteklemişti. Salvini’nin partisi, Rus yatırımcılardan gizli bir petrol anlaşması için 65 milyon Euro aldığı iddiasıyla soruşturuluyor.

Son günlerde Salvini’nin Rusya konusunda kısmen tavır değiştirdiğine dikkat çekiliyor. Almanya’da Rus yanlısı aşırı sağcı Alternatif (AfD) Partisi, Ukrayna saldırısının ardından çelişkili bir tutum sergiliyor. Parti yönetimi Rusya ile ilgili dikkatli bir dil kullanırken, partinin bir bölümü ise Rusya'ya karşı sert açıklamalarda bulunuyor.

AfD'nin eş başkanları Chrupalla ve Weidel yayımladıkları ortak açıklamada, Rusya’nın çatışmaları durdurması ve askerlerini Ukrayna’dan çekmesini talep ettiler. Weidel, Meclis'te tersini yaparak Rus yanlısı bir tavır aldı. Ukrayna’nın tarafsız bir ülke olması gerektiğini söyledi, NATO ve AB'ye üye olmamasını istedi.

Haberin Devamı

Hollanda'da aşırı sağcı Demokrasi Forumu Partisi (FvD) lideri Baudet, Rusya'ya açık destek verenlerden. Diğer aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders ise Rusya'ya desteğini geri çekti. Wilders Batılı devletlerin Ukrayna'nın NATO üyeliği taleplerine karşı çıkmayarak hata yaptığını ifade ederken, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın bahanesi olmayacağını belirtti. Avusturya’da da Rus enerji firmalarında görev alan iki sağcı lider (eski başbakan, eski dışişleri bakanı), eleştirilerin odağında.

Avusturya'da 2000-2005'te başbakanlık yapan Wolfgang Schüssel'in Lukoil şirketinin denetleme kurulunda yer alması tepkilere neden oldu. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Putin'in Avrupa Birliği (AB) ülke liderleri arasındaki en önemli destekçilerinden. Putin ile 11 kez bir araya geldi. Orban, Rusya'ya yaptırım uygulanması dahil hiçbir konuda veto hakkını kullanmadı ama sürekli olarak Rusya'ya uygulanan yaptırımların hafifletilmesini ya da kaldırılmasını talep etti.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder