Oral Çalışlar Ayasofya tartışması
HABERİ PAYLAŞ

Ayasofya tartışması

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın Ayasofya’nın ibadete açılması sırasında yaptığı konuşma ve eline kılıç alarak yemin etmesinin yankıları sürüyor. Ayrıca, bu gergin günlerde bir dergi “hilafet zamanı”nın geldiğini ilan etti. Profesör Erbaş, Türkiye Cumhuriyeti devletinin memuru. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sına göre “laik, demokratik, sosyal bir hukuk devletidir.” Diyanet İşleri Başkanlığı gibi onbinlerce çalışanı olan etkili bir devlet kurumunun başında olan kişi, Anayasa’daki temel ilkelere bağlı kalmak zorunluluğundadır.

Haberin Devamı

Erbaş’ın geçmişte LGBT ile ilgili bir açıklaması da tartışmalara neden olmuştu. Yine koronavirüsün ilk ortaya çıktığı günlerde AIDs hastalığına neden olan HIV virüsünün yayılmasından eşcinselleri sorumlu tutmuştu. Toplumun bir kesimi, laik cumhuriyetin geleceğine dair kaygı içinde. “Hilafet kurmak isteyenler”i ciddiye alıyor, risk olarak görüyor.

Özen göstermeli

İslamcıların siyaset alanına çıkıp etkili bir aktör haline dönüşmeleri çoğulculuk adına bir kazanımdı. Ancak laik kesimin kaygılarına daha çok özen gösterilmeli. “Öteki”nin tepkileri umursanmalı. Yeni bir toplumsal uzlaşma ancak gerçek demokrasi ve fikir özgürlüğü temelinde sağlanabilir. Umarız, herkes Ayasofya’da yaşanan yanlışlardan gereken dersleri çıkarır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder