Oral Çalışlar Batman’da Korona günleri
HABERİ PAYLAŞ

Batman’da Korona günleri

Batman İl Kültür Müdürü İhsan Aslanlı bölgenin sevilen bürokratlarından. Bizim de dostumuz. Aslanlı geçen gün telefonda korona söyleşilerimizi izlediklerinden söz etti. İstanbul ağırlıklı bu söyleşilere, katılmasını rica ettim sohbete başladık.

Gündelik hayat nasıl geçiyor?

Batman’ın en güzel günleri bitmek üzere. Batman’da, bahar martta başlar mayısta biter… Sonra Arabistan sıcağı olur. En güzel günlerimizi evde geçiriyoruz.

Bütün aile bir arada mısınız?

İki kızım öğretmen, biri Yüksekova’da idi geldi. Diğer kızım ilçemizde öğretmen. Oğlum, Samsun’da Tıp Fakültesi’nde okuyor, o da geldi. Bir oğlum diş hekimi. Hepimiz şu an Batman’dayız. Gece gündüz birlikteyiz. Ben işe gidiyorum. Herkes evde kendi odasında, bilgisayarın başında. Öğretmenler, çocuklarla internet üzerinden ders yapıyorlar.

Haberin Devamı

İş bölümü nasıl? Oğlanlar oturuyor kızlar çalışıyor mu?

Güneydoğu’da erkeklerin çok fazla mutfak kültürü yoktur. Kadınlar güzel yemek yaparlar. Eşim Hüsna bu işin ustasıdır. Erkek çocuklar da çay yapıyorlar, yumurtayı kaynatıyorlar. Ütü yapıyorlar. Beraber kitap okuyorlar, spor yapıyorlar, şakalaşıp eğleniyorlar.

Kültürel faaliyetler ne durumda?

Sayın valimizle yeni projelerimizi tartıştık. Turizm haftası başta olmak üzere bir sürü etkinlik hazırlamıştık. Pandemi ilan edildi, hepsi iptal oldu. Dijital kütüphane noktasında bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki yıl inşallah bu senenin intikamını alacağız. Kazılar da iptal.

30 büyükşehir içinde olmayan Batman’da, hafta sonu yasağı da yok yani?

Yok ama Batman valisi sosyal mesafe konusunu uygulamaya çalışıyor. Yaşlılarımız içeride, sayısı fazla olan genç nüfus da içeride. İnsanlar dışarıyı çok tercih etmiyorlar. Herkes daha çok evde yaşıyor.

Ofiste masanızda maskeyle mi oturuyorsunuz?

Evden çıkarken maskemizi takıyoruz. Kurumun kapısında dezenfektanı kullanarak odamıza çıkıyoruz. Sandalyelerimizi uzaklaştırdık. Dönüşümlü çalışıyoruz. Kronik hasta olanlar gelmiyor. 60 yaş üstü de idari izinli sayılıyor. 3-5 kişi gidiyoruz. Sosyal izolasyona uygun hareket ediyoruz.

Haberin Devamı

Batman’da açık kitapçı var mı?

Batman büyükşehir olmadığı için, kitabevleri açık. Sokağa çıkamayanlar kitap aldırabiliyorlar. Batman 430.000 nüfuslu bir kent ve çok büyük okur kitlesi var.

Online hizmetler gelişmiş durumda mı?

30 büyükşehir içinde yer almadığımız için, işyerleri açık. İnsanlar az sokağa çıktığı için marketlerde kuyruklar yok ama müşteri kaybı da yok. Restoranlar kapalı.

Şimdi bayram geliyor. Bayram ziyaretleri olacak mı?

Bayram Güneydoğu’da farklıdır. Akraba kültürü daha gelişkindir. İstanbul’a göre bayramlar normalde farklıydı. Ama şimdi birileri Cuma namazına bile gitmiyorsa, camiler kapalıysa, futbol maçları oynanmıyorsa, değişik bir bayram yaşanacak. Önümüzdeki günlerde Bakanlığın ve pandemi kurulunun verdiği işarete bakılacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder