Oral Çalışlar CHP’nin tepkisi...
HABERİ PAYLAŞ

CHP’nin tepkisi...

Haberin Devamı

Şiddet, şiddet...İçeride bombalar patlıyor, sınıra asker sevk ediliyor. İçeride gerilim tırmanıyor. CHP, Merkez Yürütme Kurulu toplandı. Halka “direnme hakkı"nı anlatma kararı aldı. Kılıçdaroğlu'nun konuşması, “ana muhalefet” içinde yükselen tepkiyi gösteriyor. CHP’li milletvekilleri hakkında da iddianameler olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yenikapı ruhuna ihanet ettiler. Hepimizi alabilirler. Bizler direnişimizi, mücadelemizi sürdüreceğiz. Bir bedel ödemek gerekirse o bedeli ödeyeceğiz. Korkumuz yok, teslim olmayacağız, demokrasi mücadelesine sonuna kadar devam edeceğiz.” diyor. Kılıçdaroğlu'nun sözleri, toplumun bir bölümünün ruh halini, ciddi bir psikolojik durumu yansıtıyor.

HDP ve Cumhuriyet operasyonları

HDP yönetici ve milletvekilleriyle aynı süreç içinde, Cumhuriyet yazar ve yöneticilerinin de tutuklanması, bir dönüm noktası olarak görülüyor. Dışarıda savaş sürüyor. Türkiye bazen doğrudan, bazen dolaylı, savaşın içinden yer almaya devam ediyor. ABD ile, PYD nedeniyle, Irak'la ise Başika yüzünden, ipler geriliyor. Avrupa ile, zaten arzulanan düzeyde olmayan ilişkiler; HDP ve Cumhuriyet tutuklamaları yüzünden, daha da kırılganlaşıyor. Dolar sürekli yükseliyor, borsa düşüyor. İktidar, HDP ve Cumhuriyet operasyonlarını savunuyor. PKK şiddet eylemlerini tırmandırarak bölgedeki tansiyonu daha da yükseltiyor. HDP'yi özellikle hendekler dönemindeki tutumu nedeniyle eleştirdim. PKK'nın kör şiddetiyle aralarına sınır çekememelerinin yaratabileceği sonuçlara dikkat çektim. Bunlara rağmen, HDP'nin, “seçilmiş bir siyasi parti” olarak Mecliste temsilini, sorunun çözümü açısından bir imkan olarak gördüm, hala da öyle görüyorum.

Tansiyonu düşürmek

Başta PKK olmak üzere, devlet içindeki çözüm istemeyen güçlerin de zorlamasıyla, HDP etkisizleştirildi. Şimdi, siyaset dışına itilmek isteniyor. “Yedi düvele meydan okumaya” hevesli bir psikolojik tırmanışla karşı karşıyayız. Bir yerde frene basılmaz, makule dönülmezse, fatura daha da ağırlaşabilir. Batıyla, ABD'yle olan soğukluğu, daha da tehlikeli sulara sürükleyerek, MHP zihniyetine sıkışarak, ne elde edilebilir? CHP ile, "Yenikapı ruhu"na tekrar dönebilmenin, yolları aranabilecek mi? Talepleri dikkate alınacak mı? CHP'nin tepkisini önemsemek gerekiyor. Bu hal, iktidarı uyarmalı ve makule dönebilmek için bir alarm olarak kabul edilmeli. Tansiyonu düşürmeliyiz

Sıradaki haber yükleniyor...
holder