Oral Çalışlar Dublinliler Brexit’ten endişeli...
HABERİ PAYLAŞ

Dublinliler Brexit’ten endişeli...

James Joyce'un elinde bastonu, gelip geçenleri seyreden sempatik heykeli, sokağı renklendiriyor. İrlanda'nın başkenti Dublin'deyiz.

Çözümün imkanlarının peşindeyiz. Derek Mooney IRA ile İngiltere arasında sağlanan barışın görünmeyen ve bilinmeyen etkin isimlerinden."Barış gazeteciliği yoktur" diyerek sözlerine başladı. "Gazetecinin işi haber vermektir, halkın gerçekleri öğrenmesini sağlamaktır. Zaten gerçekleri yazmak, barışa hizmet eder."

Toplantıyı düzenleyen Demokratik Gelişim Enstitüsü'nün (DPI) Direktörü Kerim Yıldız, "Türkiye'de de umudu korumalıyız" diyor ve ekliyor: "İyimser bakış açısına bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var."

Haberin Devamı

Dublin'deki konuşmacılardan Kolombiyalı gazeteci Maria Alejandra Villamizar Maldonado, çözümde medyanın "olumlu" ve de "olumsuz" etkilerini anlattı. 10 bin FARC militanının ellerindeki silahların çoğunun eritildiğini, söyleyen Maldonado, “Onların normal hayatlara dönmeleri kolay olmadı” değerlendirmesinde bulundu.

Dublin'den, Kuzey İrlanda'nın merkezi Belfast'a geçeceğiz. Çatışmaların, şiddetin yıllarca alt üst ettiği Belfast'a. Birleşik İrlanda isteyen İRA militanlarıyla, İngiliz işbirlikçisi sağcı militanlar arasında çatışmaya son vermenin sembolü olan "barış duvarı"nı ziyaret edeceğiz.

Sinn Fein'in eski iletişim direktörü, İRA militanı olmakla suçlanıp 8 yıl hapis yatan ve sonunda beraat eden Belfast'lı Danny Morrison'la, "şiddet" ve "siyaset" arasındaki bağı konuştuk. Hak ararken şiddete başvurmanın doğru olup olmadığının hâlâ tartışıldığını söyledi.

Brexit çatışmayı kışkırtır mı?

Dublin, İrlan'da'nın başkenti, Belfast Kuzey İrlanda'nın. Kuzey İrlanda, İngiltere'nin bir parçası sayılıyor. İki ayrı ülke. Otobüsümüz herhangi bir kontrolle karşılaşmadan sınırdan geçiyor.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma kararı almasının ardından, burada bir belirsizlik ortaya çıktı. İrlanda, AB üyesi. Brexit, yani İngiltere'nin AB'den ayrılması onların üyelik durumunu değiştirmiyor. Fakat Kuzey İrlanda İngiltere'nin bir parçası sayıldığı için, Brexit nedeniyle onlar da AB dışında kalmış sayılacaklar.

Haberin Devamı

Kuzey İrlanda'lılar AB'den çıkmak istemiyorlar. Çıkarlarsa, iki İrlanda arasında AB sınırı oluşacak. Geçişler zorlaşacak. Bu durumun barışa zarar verebileceği, çatışmaları yeniden kışkırtabileceği endişesi, Dublin'deki toplantıda dile getirildi.

İrlanda Dışıişleri Bakanlığından Çatışma Çözümleri Direktörü Aine Hearns, "İki İrlanda arasında sınır istemiyoruz" diyerek Dublin hükümetinin tavrını açıkladı: "Hayırlı Cuma Barışı’nın hedefi Birleşik İrlanda’yı oluşturmak, sınır koymak değil sınırı tamamen kaldırmak gerekiyor."

Brexit’in kaderi Dublin’de endişeyle izleniyor...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder