Oral Çalışlar Göcek koylarında erken bayram
HABERİ PAYLAŞ

Göcek koylarında erken bayram

Küçük Sarsala Yat Mola Noktası’nın emektar işletmecisi Ramazan’ın rahatsızlandığını öğrendiğimizde, doktor Bülent, “sıkıntıdandır” dedi.

Muğla’nın Göcek koyları, el değmemiş doğal dokularıyla yelkencilik açısından yörenin cennetleri.

Sadece denizden ulaşılan koylarda dünyanın dört bir yanından deniz ve yelken meraklıları deniz ile hasret gideriyor.

Rantçıların tehdidi

İnşaatçıların, müteahhitlerin sürekli el koymak istediği bu koylar, Göcek’i sevenlerin gayretleriyle yıllar öncesindeki sükuneti, yeşili ve balıklarıyla yerli yerinde bozulmadan duruyor.

Haberin Devamı

Yörenin yerlisi 20 kadar Yörük aile, Göbün, Küçük Sarsala, Bedri Rahmi Koyu (Taşyaka) ve Manastır’daki koy ve lokantaları işletiyorlar.

Güneş enerjisi ve taşıma su ile gelenlere hizmet veren aileler, dünyanın dört bir yanından dostlar edinmişler.

Fırtınadan dönenlerin, teknelerinde ameliyat olanların, kırk yılda bir yağan doluların hikayeleri, bir koydan bir koya anlatılıp duruyor.

Göbün koyundaki lokantanın işletmecisi Muammer’in, Sarsala’nın işletmecisi Ramazan’ın o kadar çok dünya dostu var ki! Onlar, koyların hafızaları, gönüllü turizm rehberleri, propagandacıları gibiler. Geçen yaz geldiğimizde, bu koyların rantçıların tehdidi altında olduğunu dinlemiştik.

2013 yılında Büyükşehir Kanunu’yla birlikte Özel İdareler kaldırılmış, bu yerler İl Özel İdaresi’nden Orman Bakanlığı’na geçmişti.

Bakanlık, bunun üzerine koyları ihaleye çıkarmıştı. Tabii, yıllardır sınırlı imkanlarıyla hizmet veren işletmeci aileler, ihale açılınca çaresiz kaldılar. Çözümü, işletmeci aileler ile yöre milletvekili Nihat Öztürk birlikte ürettiler.

Bir kooperatif kurdular. Orman Bakanlığı, bu yörelerin kiralama hakkını Muğla Valiliği Hizmet Vakfı emrine verdi. Vakıfla, işletmecilerin kooperatifi arasında bir çözüm üretmek konusunda önemli bir adım atıldı.

Haberi duyunca Küçük Sarsala’nın işletmecisi Ramazan’ı aradım. Geçirdiği rahatsızlığı atlatmıştı, gelişmelerden çok hoşnuttu. Lacivert Göcek kıyılarına, bayram erken geldi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder