Oral Çalışlar HDP Kongresi ve Kılıçdaroğlu’nun adaylığı…
HABERİ PAYLAŞ

HDP Kongresi ve Kılıçdaroğlu’nun adaylığı…

HDP Kongresi, kamuoyu tarafından belki de ilk kez bu kadar dikkatle izlendi. Seçimlere resmen bir yıl kala, Meclis’in kritik partisi HDP ne mesaj verdi? Cumhurbaşkanı seçiminde nasıl bir tavır alacaklar? Kongreden edindiğimiz izlenim; HDP’liler açısından asıl sorun Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı noktasında düğümleniyor gibi.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Vahap Coşkun’a göre HDP’lilerin endişelerinin asıl nedeni karşılarına Kürt meselesinde çözüme yatkın olmayan bir adayın çıkması. Kılıçdaroğlu dışında adı dolaşan diğer adaylara pek güvenmiyorlar. Bu yüzden adayın bir an önce açıklanmasını istiyorlar. Ancak şurası bir gerçek ki 6’lı masa seçim takvimi netleşene kadar aday konusunu gündemine almayacak.

Haberin Devamı

İttifakın ortak iktidar programına ve geçiş takvimini hazırlamaya öncelik vereceği söyleniyor. Bu tabloya göre de HDP içinde ve çevresinde ilk turda ayrı aday çıkarma fikri giderek kuvvetleniyor. Ancak önümüzde daha bir yıl gibi uzun bir süre var. Bu süre içinde İYİ Parti, HDP gerilimi nasıl çözülecek? Vahap Coşkun’un değerlendirmesi şöyle:

“Eğer sayın Kılıçdaroğlu aday olursa, bir aday olarak HDP’yi ziyaret eder ve onların desteğini ister. Onlar da kendi talep ve beklentilerini dile getirir. Anlaşırlarsa sorun çözülür. Bu çözüm İYİ Parti’nin elini rahatlatır. HDP ile aynı masaya oturmamış, HDP nedeniyle ittifakın bozulmasına sebep olmamış olurlar.

Üstünlük zaafa yol açabilir

HDP, şu anki tablo içinde 2023 seçimlerinin eli en güçlü partisi sayılabilir. Ancak belediye başkanları hapiste. Parti hakkında açılan kapatılma davası sonuçlanmak üzere.

Bu tablo parti tabanını sabırsızlandırıyor. “Elimizde iktidarı belirleyecek güç var, ne duruyoruz?” şeklinde bir ruh hali, HDP dışından da teşvik edilerek bir gerilim konusuna dönüşüyor. Kongre konuşmalarında Millet İttifakı temel eleştiri ve uyarı alan taraf oluyor. “Ya bizimle olursun ya da ilk turda bağımsız gireriz” diye tepkili çıkışlar devam ediyor. İşin gerçeği, Millet İttifakı’nın adayı belli olana kadar bu hava sürecek.

Haberin Devamı

HDP de İYİ Parti de Cumhurbaşkanlığı seçimine öncelikli olarak tek adayla girilmesi taraftarı olduklarını belirttiler. Mithat Sancar birkaç kez tercihlerinin ortak aday olduğunu vurguladı. Muhalefetin kritik noktası Kılıçdaroğlu’nun adaylığında düğümleniyor.

Eğer Kılıçdaroğlu’nun önü kesilirse, muhalefet bloğu ağır yara alabilir. Rakipleri de bunu biliyor, o noktadan yükleniyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder