Oral Çalışlar İmam Türkiye’yi din devleti mi sanıyor?
HABERİ PAYLAŞ

İmam Türkiye’yi din devleti mi sanıyor?

24 Temmuz 2020’de Ayasofya Müzesi yeniden cami oldu. Baş imam olarak, Prof. Dr. Mehmet Boynukalın atandı. Boynukalın, aktif bir imam. Memleketin bütün temel konularında çözüm önerileri bulunuyor. Ancak bu önerilerin (kendisini de bağlayan) Anayasa ve kanunları temel aldığını söylemek zor. Öneriler, Boynukalın’ın kendine göre yaptığı Kuran yorumlarına ve kişisel değerlendirmelerine dayanıyor. Faizlerle ilgili görüşü şu: “Faizin azaltılması ve sonunda tamamen kaldırılması hem İslam’ın hem de aklın gereğidir.

Haberin Devamı

Güçlü ekonomilerde faiz yüzde 0-1 arasında. O sebeple faizcilerle mücadele etmek de İslam’ın bir emridir.” Boynukalın, idamı da Kuran’ın hükmü sayıyor: “Kadın veya erkek diye ayrım yapmadan masum bir insanı öldürenin cezası kısas yani ölüm olmalıdır; Kur’an’ın hükmü budur.” İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmayı savunurken ‘dışarıdan alınan kanunlar’dan şikayet ediyor: “İstanbul Sözleşmesi’nden sonra bir kesimin ifadesiyle ‘kadın cinayetleri’ katbekat arttıysa bunun üzerine düşünmek gerekir.

Demek ki dışarıdan alınan kanunlar bizim toplumumuzun bünyesine uymuyor… Bu konu bahane edilerek aile düzenimiz yok edilmek isteniyor.” Ancak İçişleri Bakanı Soylu, geçen yıla göre kadın cinayetlerinin yüzde 24 azaldığını açıkladı. Sonunda imam, asıl talebini dile getiriyor: “Laiklik Anayasa’dan çıkarılmalıdır.”

Özlem Zengin ve Bülent Turan

Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınmasının ardından, Boynukalın’ın onu faizcilikle suçlamasına, AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, tepki gösterdi: “Ayasofya’nın açılışı gibi tarihi bir meydan okumayı gölgede bırakacak bir tavırla sürekli polemiklerin içinde olmanız Ayasofya için bedel ödeyen herkesi üzmekte.” AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin de imam Boynukalın’ın İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin paylaşımlarına tepkili: “Ayasofya Camii İmamı böyle bir konuda tweet atmamalı bence.

Kadın meselesini sürekli marazlı, negatif konuşmanın bize fayda getirmediğini düşünüyorum. Ben bu kadın-erkek meselesine dair özellikle dini de referans yaparak katı, sert açıklamalar yapmayı problemli görüyorum. Bize fayda vermiyor, tam tersine incitiyor. Kadınları da incitiyor, bu problem üzerine çalışanların yükünü artırıyor ve daha önemlisi bu açıklamalar siyasetin yükünü artırıyor. O yüzden herkes kendi işini yapmalı diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

İktidar bir karar vermeli

Özlem Zengin ve Bülent Turan gibi AK Parti yöneticileri, İmam’ın açıklamalarını eleştirdikleri için sosyal medyada AK Partililerin olumsuz tepkileriyle karşılaştı. Bazı AK Partililer, imamın söylediklerini fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirmek gereğini ifade ettiler.

Boynukalın, kanunlara uymama hakkına sahip midir? Geçerli yasalara mı uyacak yoksa Türkiye’nin din devleti olduğu varsayımıyla mı hareket edecek? İktidar partisi onun arkasında duracak mı? Türkiye, Kuran’ın hükümlerine göre mi yönetilecek, yürürlükteki Anayasa ve kanunlara göre mi?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder