Oral Çalışlar İmamoğlu: Aday değil neferim!
HABERİ PAYLAŞ

İmamoğlu: Aday değil neferim!

Ekrem İmamoğlu, Ramazan Bayramı vesilesiyle gittiği Trabzon ve Rize’de, siyasi ağırlıkta bir kampanya başlattı. TV programlarına çıktı, çok sayıda gazeteci ve yazarı seyahate davet etti. Bu çıkışın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı bir seçenek olmaktan çok, Kılıçdaroğlu’na bir meydan okumak olarak değerlendirilmesi ne kadar gerçekçi? Sonuçta geçen hafta, CHP liderinin Meclis grubunda yaptığı konuşmada “Ya benimle olun ya da önümden çekilin” çağrısı vardı.

Yani aday benim dedi. Bu nedenle İmamoğlu’nun Karadeniz gezisini, bir adaylık ilanı saymak yerine, “Ben de aday olabilirim” iddiasını canlı tutmak olarak okumak daha gerçekçi. CHP Genel Merkezi, “Gezi, bilgimiz dahilindedir, İl başkanlarımız katıldı. Zaten afişlemeleri parti örgütümüz yaptı” değerlendirmesinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Peki, bu kadar iddialı bir Doğu Karadeniz gezisi neden yapılıyor? Malum, 'seçilme şansı' anketlerinin biri bitiyor, diğeri başlıyor. İmamoğlu’nu ve Yavaş’ı önde gösteren sonuçlar açıklanıyor. Kamuoyunda “Kılıçdaroğlu seçilemez” propagandası yürütülüyor. Belki bir yol açılabilir ihtimalini elden bırakmak istemiyor da olabilir.

6’lı masa Kılıçdaroğlu’na rakip çıkarır mı?

Kılıçdaroğlu, net bir tavır aldı. “Altılı masadaki liderler benim aday olmamı isterlerse bundan onur duyarım” dedi. Bir anlamda “CHP’nin adayı benim” demiş oldu. Parti Genel Merkezi’ne de bu eğilim hakim. CHP liderinin çıkışı, İmamoğlu’nu daha özenli konuşmaya zorluyor. Ekrem İmamoğlu, ısrarlı sorular karşısında, “Aday değilim, neferim” deme ihtiyacını hissediyor.

6’lı masadaki liderlerin tavrı ne yönde olacak? Kılıçdaroğlu’na rağmen İmamoğlu veya Yavaş’ı aday olarak önerebilirler mi? CHP genel merkezinin desteklemediği bir Cumhurbaşkanı adayı çıkartabilirler mi? Böyle bir ihtimalden söz eden yok. Yani Kılıçdaroğlu’nun onaylamadığı bir aday, ittifakın mantığına uymuyor. Peki İmamoğlu bu çıkışı boşuna mı yapıyor?

Bu soruya, CHP çevreleri şöyle cevap veriyor: “İmamoğlu ancak Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı seçilirse, sonrası için bir hedef koyabilir. Belki, onun yerine genel başkan adaylığını düşünüyor olabilir.” Gazeteciler, bu geziyi değerlendirirken, Mansur Yavaş- Ekrem İmamoğlu seçenekleri arasında İmamoğlu’nu da bir ihtimal olarak görüyorlar.

Haberin Devamı

CHP örgütlerinin yaklaşımına gelecek olursak… İmamoğlu da Yavaş da tutumları sınanmış, siyasi tercihleri netleşmiş isimler değil. Birçok temel konuda ne düşündükleri henüz bilinmiyor. Onlardan birinin aday olması, şu anda bir krizin ve bir dönemecin eşiğindeki Türkiye’nin önünü gerçekten açabilir mi? Şüpheliyiz.

Velhasıl, adaylık sorunu öncelikle muhalefetin en büyük partisi CHP’nin sorunu. Sonra da bu konuda 6’lı masayla ittifak sağlanacak. Önümüzdeki dönem Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kim olacak sorusu, aynı zamanda nasıl bir Türkiye’de yaşayacağız sorusunun da cevabını içinde barındıracak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder