Oral Çalışlar İran'da sanatçılar, gazeteciler: "Yurttaş değil esiriz..."
HABERİ PAYLAŞ

İran'da sanatçılar, gazeteciler: "Yurttaş değil esiriz..."

Şahika Tekand, Esat Tekand ve kızları Zeynep Gedizlioğlu... Herbiri ayrı yetenek. Sanat dünyasında farklı özellikleriyle bilinirler. Türkiye sınırlarını aşan başarılarını izlediğimizde gururlanırız. Onlar aynı zamanda, 40 yıllık dostlarımız, kardeşlerimiz, arkadaşlarımız. Şahika’nın yazıp yönettiği ve başrolünü oynadığı “İo” oyununu Uniq Hall'da izledik.

Zor oyunları tercih eden Şahika, bu kez zorlukların ötesinde, ismine uygun adeta bir sanat “Şahika”sıyla karşımızda. Yunan mitolojisindeki bir öyküden esinlenip, günümüze anlamlı göndermeler içeren özgün bir metin yazmış.

Haberin Devamı

Oyun, tanrıların tanrısı Zeus'a kafa tutan bir kadın kahramanın direnişi üzerine kurulu... İo’nun mitolojideki öyküsü: Nehir Tanrısı Inakhos’un kızı İo’ya, Zeus aşık olur. Zeus’un eşi tanrıça Hera, İo'ya öfkelenir. Zeus, Hera’nın tepkisi yüzünden İo’yu Argos şehrinden sürdürür. Oyun, Argos’a geri dönmek isteyen İo'nun, Zeus’la hesaplaşması üzerine kuruludur. İo, kendi toprağında ölmek isteğiyle dönmüştür. Önce kendi insanlarının önyargılarıyla karşılaşır.

Gerçeğin tamamen yanlış bilindiğine, insanların gerçekten çok, anlatılanlara inanmayı tercih etkiklerine tanık olur. İo, yalanlarla hesaplaşmak amacıyla, halkın önünde tanrılar katıyla tartışır. Zeus, İo’nun geçmişi hatırlatmasından ve sorgulamasından hoşlanmaz..

Argoslular, İo'nun tartışmasına tanıklık ederek tutumlarını değiştirirler Oyunda, çağdaş insanın hafızasızlığı sorgulanıyor.

Mitolojik karakterler arasındaki zorlu tartışma ve koronun buna verdiği tepki, oyundaki gerilimi güçlendiriyor. Sahne performansı da bu gerilimi günümüz gerçekliğine dönüştürüyor. Işık, ses ve hareket gerilimli şekilde birlikte ilerliyor.

Hareket düzeni müziği görünür kılıyor. Konuşma düzeni de müzikal bir dinleti niteliği kazanıyor. Oyun hareketsizlikten harekete, sessizlikten sese, tekilden çoğula doğru evrilen bir aksiyon düzeni içinde gerçekleşiyor.

Antik Yunan’dan günümüze

Şahika'nın yeniden yarattığı İo metni, güçlü diyalogları, akıcılığı, günümüze göndermeler içeren mesajlarıyla mükemmel.

Haberin Devamı

Oyunculuğuna gelince, Studio Oyuncuları'nın bu etkileyici oyundaki performansları dört dörtlük. Sahne ve Kostümde Esat Tekand, Dramaturjide Verda Habif, Koro Lideri Nilgün Kurtar... Oyuncular: Gizem Bilgen, Deniz Karaoğlu, Gökhan Küçük, Yiğit Özşener... 22 kişilik Koro, oyuna derinlik katıyor. Sürekli değişen tempoya, inişlere çıkışlara uyum sağlıyor, heyecan verici bir gösteri sergiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder