Oral Çalışlar Kadınların İstiklal’e yürüyüşü
HABERİ PAYLAŞ

Kadınların İstiklal’e yürüyüşü

Türkiye’de hiçbir normal insan ezanı ıslıklamaz. Aklından bile geçirmez. Taksim’de 8 Mart’ta yapılan kadın yürüyüşünde, birkaç gündür öne çıkarılmak istenen iddia, göstericilerin ezan okunurken ıslık çaldıkları iddiası.

Gösterilere katılan kadınların söyledikleri ise şunlar: “16 yıldır bağımsız feministler olarak sakin bir şekilde yaptığımız ve binlerce kadının katıldığı gece yürüyüşü bu kez polis barikatlarıyla engellendi. Gaz sıkıldı. Büyük çoğunluğun oradaki ıslıklı gösteriler ve sloganlar nedeniyle ezan sesini duyması mümkün değildi. Protesto ıslıkları ezana değil polis müdahalesineydi.” Kadınlar, polisten şiddet gördüklerini, üzerlerine gaz sıkıldığını söylüyorlar: “Polis kadınların yolunu keserken, gaz sıkarken, arama yaparken ezan dinlemedi.”

Haberin Devamı

Kadınlar, siyasetçilerden yaşananlar konusunda gerçekçi değerlendirmeler istiyorlar. Polis şiddetini kınamalarını ve 16 yıldır süren barışçı gösteriye neden bu kez engel olunduğunu açıklamalarını bekliyorlar.

Seçmen sakin

Siyasi tartışmayı kutsal konular üzerinden yapmak risklidir, tehlikelidir. Geçmişte de bu tür şayialarla kitleler yanıltıldı. Bir seçim ortamındayız. Bu tür konuları siyasi malzeme, spekülasyon malzemesi olmaktan çıkarmalıyız.

Seçimde kazanmak da var kaybetmek de. Demokrasinin güzelliği burada. Sonuçta bu halk, bu seçmen kitlesi, kendisini kimin yönetmesi gerektiğine, belediyelerin başına kimin geçeceğine karar verecek. Biz de bu halkın tercihlerine saygı göstereceğiz. Her zaman olduğu gibi toplumun sağduyusuna güveneceğiz.

Bu nedenle meseleyi “beka” meselesi haline getirerek seçimleri gergin bir ortama sokmak, gerçekçi olmadığı gibi rasyonel bir tercih de değildir.

Aslında yurttaş sakin. Miting meydanlarında atılan ağır nutuklara, şiddet diline pek sıcak bakmıyor. Sokakta değişik partilerden yurttaşlarla sohbet ediyorum. Yerel seçim bürolarına uğruyorum. Gerçekten sakin bir hava var. Biraz sohbeti derinleştirdiğinizde, kamplaşma ve gerilim çabalarının pek karşılık görmediğini fark ediyorsunuz.

Bu kez sakin olan kazanacak. Telaşa, endişeye kapılmadan, yerel demokrasiyi savunmayı başarabilenler, karşı tarafı kötülemeden, pozitif bir dille, gerçekleştireceği hizmetlere dair beklenti yaratabilenler, daha olumlu sonuç alacak. En azından benim beklentim bu yönde. Bakalım, göreceğiz.

Haberin Devamı

★ ★ ★

Sergi: Şiirsel sinemanın ustalarından ünlü Ermeni yönetmen Sergey Parajanov’un, resim, desen ve kolajları içeren sergisi 17 Mart 2019 tarihine kadar Pera müzesinde.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder