Oral Çalışlar Öcalan’ın açıklaması, kayyum, öğretmenler
HABERİ PAYLAŞ

Öcalan’ın açıklaması, kayyum, öğretmenler

Haberin Devamı

Öcalan, kardeşiyle bayramda görüştü ve bir açıklama yaptı. Özetle, “Devlet isterse çatışmayı 6 ayda bitirebiliriz” dedi. Bu açıklamanın arkasında başka görüşmeler var mı? Bir etki bekleniyor mu? Güneydoğu'da nasıl bir ortam söz konusu? Bölgedeki analizlerine güvendiğim isimlerle konuştum.

Öcalan heyecan yaratmadı

Öcalan'ın açıklaması, beklenen heyecanı yaratmadı. Ancak, açlık grevinin sonlandırılması, olumlu bir etki yaptı. Bazı kentlerde, “Bu görüşme, el altından yeniden çözüm sürecine dönüş için umut olabilir” beklentisi oluştu. Açıklamayı, “Klasik Öcalan tarzı” diye değerlendirenler de oldu. “Ne dediği pek net değil. Asıl önemli olan PKK'nın bu çağrıya nasıl karşılık vereceğidir” diye yorumlayanlar da var.

Belediyelere kayyum atanması, HDP tarafından tepkilerle karşılansa bile, halk içinde yeterince karşılık görmedi. Çünkü “son dönemde halkta HDP’li belediyelere yönelik bir güvensizlik olduğu” değerlendirmeleri yaygın. Bu nedenle, HDP'nin, bu konuda beklediği gibi bir kitlesel tepki oluşmadı.

Öğretmenler

Ancak, bölgede 12 bin öğretmenin açığa alınması ciddi ölçüde tepkiyle karşılandı. Güneydoğu İşadamları Federasyonu Başkanı Şahisimail Bedihanoğlu, “Diyarbakır’da 4300 öğretmen açığa alındı. Ailelerini de hesap edersek 20 binden fazla insanı mağdur eden bir durumla yüz yüzeyiz” diyerek tepkilerini dile getiriyor. Bölgede, görevden alınan öğretmen sayısı 12 bine ulaşmış durumda. Böylesine geniş bir operasyon, ciddi olumsuzluklara yol açıyor ve travmaya neden oluyor. Bedirhanoğlu'nun da içinde bulunduğu bir grup sivil toplum temsilcisi, AK Parti milletvekili Galip Ensarioğlu'yla görüştü.

"Suçları sabit olanlar, mahkemeye verilsin, ancak akrabalık ilişkisi nedeniyle insanlar hedef haline getirilmesin" dediler. Sonuç olarak, bölgede, dağa çıkan, PKK saflarına katılıp yaşamını yitiren onbinlerce genç var. Onlarla hemen herkesin bir şekilde akrabalık ilişkisi bulunuyor. Suçların şahsiliği esastır. Eğer akrabalık üzerinden gidilirse, sonu gelmez bir av, sürekli hale gelebilir. Tepkilere olumlu karşılık aldıklarını belirten Bedirhanoğlu, bayram sonrası, bölgede, durumu değerlendirecek ve adil davranacak bir komisyon kurulması yönündeki beklentilerini dile getirdi.

Özetle: Bölgede, Öcalan'ın bayram görüşmesi, umulan heyecanı yaratmamış gibi görünse de, halk, "umutlanmak" istiyor. Kandil’in nasıl karşılık vereceği merak ediliyor. Öğretmenlerin açığa alınması da, ciddi endişelere neden oluyor

Sıradaki haber yükleniyor...
holder