Oral Çalışlar Sıcak İngilizlerin başına vurdu
HABERİ PAYLAŞ

Sıcak İngilizlerin başına vurdu

British Museum’un, (yılda 6 milyon ziyaretçiyle, dünyanın en çok gezilen 5. müzesi) kapısındaki afişleri Ufuk Uras’la heyecanla okuduk. Osmanlı Padişahı Beyazıt’ın portresinin altında şunlar yazıyordu:

“Doğu’dan esinlenmek. İslam dünyası Batı sanatına nasıl nüfuz etti” Hemen içeri girme isteğimiz kabardı. Heyecandan serginin 10 Ekim 2019’da açılıp 26 Ocak 2020’ye kadar süreceği notunu görmemişiz.

Müzedeki zengin koleksiyonlar, muhteşem heykeller içinde ve bir kaç saatte ne kadar gezilebilirse o kadar gezdik. Oradan Charles Dickens Müzesi’nin yolunu tuttuk. Alt kısmı kafe olarak kullanılan binada Dickens 1812-1870 yılları arasında yaşamış.

Haberin Devamı

Yazarların yaşadıkları mekanların korunması, eserlerinin müzelerde sergilenmesi ve onlara gösterilen özeni görünce “darısı başımıza” demekten başka bir şey aklımıza gelmedi.

Boris hedefine ulaşacak mı?

DPI’ın (Demokratik Gelişim Enstitüsü) Ceo’su Kerim Yıldız, İngiltere’deki son durumu değerlendirirken Başbakan Boris Johnson’un kurnazlıkla amacına ulaşmaya ilerlediğini söylemişti.

Ekim sonuna kadar İngiltere, Brexit konusunda yeni bir karar almazsa, otomatikman AB'den çıkış kesinleşmiş olacak. Kararı alacak kurum, İngiltere Parlamentosu (Avam Kamarası). Boris’in kurnazlığı, meclisi tatile göndererek, 31 Ekim’e kadar bir karar almasını engelleyerek süreyi doldurmak.

Meclisteki çoğunluk, AB’den bu koşullarda çıkılmasının karşısında. Hatırlayalım: Theresa May’in başbakanlıktan tasfiye edilmesi de böyle bir Meclis kararı sonucu gerçekleşmişti.

Boris Johnson işte bu nedenle Parlamentoyu devre dışı bırakma yolunu izliyor. Meclisin tatilden dönerek çalışmaya başlaması beklenirken, Johnson, Kraliçe Elizabeth’ten Parlamentoyu askıya almasını istedi, o da bunu uygun gördü.

Sonuç olarak, İngiltere’nin AB’den çıkmasını istemeyen muhalefete, meclisten karar alabilmek için çok az zaman kalıyor. The Guardian: “Johnson’un Parlamento’yu askıya almasına isyan.” Financial Times: “Johnson Brexit planını koruyabilmek için parlamentoyu kapattı.”

BBC dahil önde gelen TV kanalları, muhaliflerin görüşlerine geniş yer veriyor. Johnson’un kendi partisi içinde de bu karara karşı çıkanların sayısı hızla artıyor. İskoç muhafazakarlarının genç lideri Ruth Davidson, istifanın eşiğinde.

Haberin Devamı

Kabinenin parlamento gündemini belirlemekten sorumlu bakanı Reesmogg, Başbakandan halkın iradesinin tecelli etmesini sağlamasını istedi. Londra bu yaz tarihinin en sıcak günlerini yaşıyor.

Sıcaklık 33 dereceyi bulabiliyor. Yazın yavaşlamasıyla tanınan İngiliz siyaseti, çok hareketli. İngiliz Sterlini, dolar karşısında, rekor derecede düşük bir seviyede. Hava sıcak. Siyaset sıcak ve gerilimli. Sıcak İngilizlerin başına vurmuş vaziyette.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder