Oral Çalışlar Umut belki gelecek sayfadadır...
HABERİ PAYLAŞ

Umut belki gelecek sayfadadır...

Cemal Süreya dostumdu. Onunla Cağaloğlu’ndaki buluşmalarımızda şiir konuşmak yerine çoğu zaman siyaset konuştuğum için kendime kızıyorum. Aşk, özlem, ayrılık şiirlerinin heyecanına inat, sakin bir insandı. Genç yaşta yitirdik. Onu sevgiyle anıyorum.

Yeni yıla Cemal Süreya’nın sözleriyle başlamak istedim: “Umut belki gelecek sayfadadır, kapatma kitabı...” Adı isyan ile anılan bizim kuşağın ömrü, Cemal Süreya’nın sözleriyle “gelecek sayfadaki umudu beklemek”le geçti. “Beklemek” sözcüğü durumu tam karşılamıyor.

Haberin Devamı

Yaşamımız, umuda yolculukla geçti demek daha doğru olur. Bizim kuşaktan bir arkadaşım bizlere gönderdiği yılbaşı mesajında şunları yazmış: “Sevgili arkadaşlar, Direnmeyi yaşamakla özdeşleştirmiş bir nesiliz. Direnmeye ve yaşamaya, becerebildiğimiz kadar üretmeye devam edeceğiz. Yaşlarımız 75’lere ulaştı. Bu yaşta çok sağlıklı olmasak da direnmeye devam ediyoruz.

Benim bir hayalim var, M.’nin evinde (hayatta) kalanları toplayıp size bir Hünkar Beğendi yapmak (Siyasi nedenlerle şimdilik Türkiye’ye gelemiyorum. Ama bu durumun da geçeceğini düşünüyorum). 2020’nin şimdiye kadar olduğu gibi paylaşmacı, eşitlikçi, kardeşçe, barış içinde geçmesi dileğiyle hepinizi kucaklıyorum.”

Yeni toplumsal dinamik

Her yeni yılı umutla karşılayan iyimserliğimi sürdürmeye çalışıyorum. Bu seferki beklentilerim ve hislerim biraz daha farklı. Geçtiğimiz yıl inişli çıkışlı bir yıl oldu. Maalesef hâlâ düşünceleri nedeniyle, yazıp çizdikleri nedeniyle tutuklananlar var. Yargı-siyaset ilişkisi sağlıksız bir zeminde.

Ekonomi, dış politika ciddi sorunlarla karşı karşıya. Öte yandan, 2019 yerel seçimleri, yeni umutlar yarattı. Bu ülke insanının, bir noktaya saplanıp kalmadığını, kalmayacağını, değişimin esas olduğunu, bir kez daha görebildik.

Her zaman toplumsal sağduyuya güvendim. Toplum, birçok kritik karar anında, fanatizme, otoriterliğe karşı normalleşmeyi, umutsuzluğa karşı umudu güçlendiriyor. “Melez siyaset” dediğim, ötekini, farklı olanı, kendisine benzemeyeni de anlamaya çalışan, onun varlığını da önemseyen siyaset etme tarzı, 2019’da toplumun desteğini aldı.

Haberin Devamı

Kamplaşmaları teşvik eden değil, uzlaşmayı savunan, düşmanlaştıran değil, farklı olanı da kazanmayı amaçlayan yeni bir siyaset tarzı, önümüzdeki yıla damgasını vuracak gibi görünüyor. En azından benim iyimser beklentim bu yönde. Cemal Süreya’nın dediği gibi, “Umut belki gelecek sayfadadır.”

----

Kitap: “Baki Muhabbet”, Ömer M.Koç Koleksiyonu’ndan 99 Mektup, Yapıkredi Yayınları

Sıradaki haber yükleniyor...
holder