Oral Çalışlar Voleybolda kadın rüzgarı...
HABERİ PAYLAŞ

Voleybolda kadın rüzgarı...

Spor yarışmaları, yalnızca spor yarışmaları değildir. Atina Olimpiyatları 2 bin yıllık bir geçmişe sahip. Hâlâ hepimiz bu yarışmaların heyecanını yaşıyoruz. Kadın Voleybol Milli Takımı’mızın başarıları, gördükleri ilgi, voleybolun sınırlarını çoktan aşmış durumda. Hayatında herhangi bir spor müsabakasına ilgi göstermemiş birçok yakınım ekran başında kadınların karşılaşmalarını seyrediyor.

***

İnsanlar bununla da yetinmiyor, “Kim bu uzun boylu, at kuyruğu saçlı azimli kadınlar?” diyerek Google’a soruyorlar. Bir kısmı Ebrar Karakurt’un Balıkesir’de başlayan, şimdi İtalya’ya uzanacak olan hikayesine takılıyor, bazıları kaptan Eda’nın başarılarla dolu, kupalarla dolu spor hayatının yanı sıra, eşini, ailesini merak ediyor.

Haberin Devamı

Onun Sırbistan yenilgisinin ardından ifade ettiği “Onlar bizden iyi oynadılar” diyebilen gerçeği teslim etmekten çekinmeyen tutumu sporumuzda yeni bir anlayışı yansıtıyor. Voleybolda kadınların kazandığı başarı öylesine bir toplumsal etki yarattı ki! Laiklik, kadın özgürlüğü, kadınların önlerinin açılması ve kadınların gücü, siyasi gündemin önüne geçti.

EBRAR’IN BAŞARI ÖYKÜSÜ

Ebrar’ın sosyal medyada yayınladığı bir kız arkadaşıyla fotoğrafı bazı çevrelerin “homofobik” suçlamalarına hedef oldu. Buna karşı geniş kamuoyunun onun yanında yer alması önemliydi.

***

Ebrar’ın 21 yaşında, dünyanın en güçlü voleybol takımlarına sahip İtalya’ya transfer olması, bir mucize gibi. Bu noktaya ulaşıncaya kadar ne büyük engeller aştığını tahmin edebiliriz. O, azmini Anton Çehov’un şu sözleriyle ifade ediyor: “Aşılmasına imkan olmayan hiçbir duvar yoktur.” Avrupa üçüncüsü oldukları akşam ise kendisine yönelik (homofobik) saldırılara sosyal medyadan şöyle bir karşılık verdi: “Bizi karalamak isteyenler Avrupa 3.’sü oluşumuzu ağlayarak günlüklerine yazabilirler.”

***

Kadınların spor yapması, profesyonel sporcular olarak dünya çapındaki yarışmalarda başarılar göstermesi; kadını eve kapatmak isteyen, ona ikinci sınıf muamelesi yapmaya hevesli erkek egemen dünyaya karşı meşru ve açıktan bir meydan okuma. Çağdaş dünyadan kopma yanlısı tutucu kesimlere karşı, bu sevincin ve geniş destek ortamının ciddi bir moral üstünlük sağladığını görebiliyoruz.

Haberin Devamı

***

Voleybolcu kadınların başarılarının çok ötesinde bir sonuçla karşı karşıyayız. Onların kazandığı kupaları havaya kaldırırken verdikleri mesajlar, net bir şekilde bir “modern Türkiye çağrısı”... Dünya çapındaki her galibiyet, ülkemizin ilerlemesi, evrensel değerlere ulaşması için bir motivasyon. Kaptan Eda, Hollanda galibiyetinin ardından gördükleri olağanüstü destek için, “Türkiye’yi etrafımızda birleştiriyoruz” dedi.

Milli takımımızın başarılı kadınlarına, Eda başta olmak üzere, Ebrar, Tuğba, Meryem, Cansu, Simge, Ayça, Meliha, Hande, Zehra, Yasemin, İlkin, Buse ve Beliz’e teşekkürler. Avusturyalı romancı ve kontes Marie von Ebner-Eschenbach şöyle demiş: Olağanüstü bir şey yapmak istemeyenler, düzgün bir şey de yapamamışlardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder