Oral Çalışlar Z kuşağı geliyor
HABERİ PAYLAŞ

Z kuşağı geliyor

Hemen her kuşak, sonraki kuşak için kötü şeyler söyler. Beğenmez. “Ah bizim gençliğimiz yok muydu? O zor yoksulluk koşullarında neler yaptık. Günümüzdeki gençliğe bak. Büyüklere saygı, memleket meselelerine ilgi nerede? Şimdiki kuşaklar lay lay lom...” Gerçekten her yeni kuşak, önceki kuşaktan daha bencil ve çıkarcı mıdır? Siyasete daha ilgisiz midir? Daha vurdumduymaz mıdır? Kuşakların tipik özelliklerini tanımlamak zordur. Aynı kuşağın metropoldeki temsilcisiyle köydeki temsilcisi, siyasete ilgi duyanıyla duymayanı farklıdır.

Haberin Devamı

Önümüzdeki seçimlerde ilk kez oy kullanacak, iktidarı belirleyebileceği, 7.7 milyonluk seçmen kitlesine sahip olduğu söylenen Z kuşağını ne kadar tanıyoruz? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlerle sohbeti sırasında, sosyal-medyada gençlerin bir kesiminden gelen tepki, yeni kuşağa merakı artırdı. Z kuşağı, özellikle siyasi partilerin ilgisini çekiyor. Uzun süredir kuşaklar üzerine araştırma yapan ve “Z: Bir Kuşağı Anlamak” kitabının yazarı olan Evrim Kuran, Cumhuriyet’ten İpek Özbey’e Z kuşağını değerlendirmiş.

Evrim Kuran:

Büyük bir seçmen kitlesi. İddia edildiği gibi bireysel değil, ama birey oluşuna saygı isteyen bir kuşak. Liderlikle ya da otorite ile meselesi yok, otokratik ve üsttenci bir dille ve en önemlisi tutarsızlık ve yapmacıklıkla işi olmaz. En çok ihtiyaç duydukları şeyler, fırsat eşitliği, özgürlük ve iş.

En çok kullandıkları sosyal medya yasaklanırsa Z kuşağı ne yapar?

Şu anda farkında bile olmadığımız, yeni bir iletişim kanalı, yeni bir protesto dili ve biçimi yaratırlar. Özgürlüğüne düşkün bir nesil. Düşünce özgürlüğüne. Seçme özgürlüğüne. Seçmeme özgürlüğüne. Okulu kafasında. Mabedi kalbinde bir nesil...

Evrim Kuran’ın tezleri bunlar. Alttan bir dalga geliyor, Z kuşağı dalgası. Dirençli bir kuşak. İnternetteki en basit işlemi bile önceki kuşaklardan farklı algılayan, farklı hisseden bir kuşak.

Yapacağı sürprizleri hep birlikte bekliyoruz. Daha derinlemesine araştırmalara muhtacız. Ancak, var olan dünyayı asıl değiştirecek gücün bu kuşak olacağı görülüyor. Karamsarlığa gerek yok. Gençliğe ve geleceğe güvenmeliyiz.

Haberin Devamı

Adalılar: Doktorumuzu isteriz

Adalı dostlarım, yakınlarım telefon ediyor mesajlar yolluyor.

Adalar’ın aile hekimlerinden (bizim de aile hekimimiz olan) Adalı Doktor Ahmet Tanrıverdi 65 yaş sınırından emekli edildi. Halbuki adamıza daha çok hizmet verecek enerjiye ve güce sahip. Göreve devam için istenen raporunda da bu durum belirtiliyor..

Sağlık Bakanlığı yetkililerine sözlü olarak ilettiğim bu talebi köşemden de tekrar ediyorum:

Doktorumuzu istiyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder